Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   APCE susține că „aministia fiscală”…

APCE susține că „aministia fiscală” și „cetățenia prin investiție” ar putea facilita spălarea banilor în R. Moldova

Foto: guardian.ng

Legea „amnistiei fiscale” și cea a „cetățeniei prin investiție” ar putea facilita spălarea banilor. Aceasta este una dintre concluziile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a votat o rezoluție prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la amploarea spălării banilor în statele membre ale Consiliului Europei, în special în cele mai recente exemple cunoscute sub numele de „spălătoria globală”, „spălătoria din Azerbaidjan” și „spălătorul Troika”.

În cadrul rezoluției, APCE menționează că aceste „spălătorii” au implicat sume mari de bani ale oameni de afaceri bogați, organizaților criminale, dar și ale unor înalți oficiali. Ei au exploatat diverse puncte slabe din diferite jurisdicții, societăți paravan, dar și bănci slab reglementate.

Potrivit europarlamentarilor, „spălătoria globală” a fost posibilă și datorită mai multor judecători corupți din R. Moldova.

„Spălarea globală a fost posibilă din cauza problemelor structurale grave, la diferite niveluri. Ea a provenit din dorința oamenilor de afaceri ruși, criminalilor organizați și, aparent, intereselor legate de organele de stat (în special Serviciul Federal de Securitate, FSB) de a transfera ilegal sume uriașe din țară, la un cost minim de tranzacție. Aceasta depinde în mod obișnuit de corupția în sistemele judiciare și bancare ale Republicii Moldova; proprietatea opacă efectivă a companiilor paravan, care se află adesea în Regatul Unit; și eșecuri și neajunsuri în sistemele de combatere a spălării banilor ale mai multor bănci, în special banca ABLV din Letonia. În pofida unor evoluții încurajatoare în Republica Moldova și a promisiunii unei investigații în Regatul Unit, Laundromatul Global nu a fost încă supus unei investigații penale adecvate”, se menționează în rezoluția APCE.

Astfel, eurodeputații recomandă R. Moldova să întreprindă următoarele măsuri:

  • Să urmărească procesul de investigarea a fenomenului spălării banilor și să îi pedepsească pe cei implicați;
  • Să  introducă dispoziții care vor împiedica persoanele imputate sau condamnate de infracțiuni grave, inclusiv corupția și spălarea banilor, să exercite funcții publice;
  • Să urmărească anchetele și urmăririle penale ale candidaților pentru funcții publice, dar și ale funcționarilor publici;
  • Să ia în considerație abrogarea „amnistiei fiscale” votată în iulie 2018, deoarece aceasta ar putea facilita spălarea banilor;
  • Să se asigure că programul privind cetățenia prin investiție este strict reglementat, or altfel ar exista riscul ca legea să faciliteze spălarea banilor.

Citiți și: