Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ZdG a obținut șase premii…

ZdG a obținut șase premii în cadrul concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente

În acest an, redacția Ziarului de Gardă a obținut șase premii în cadrul concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente (API). Printre acestea, locul I pentru cea mai bună investigație jurnalististică din presa națională, locul I pentru cel mai bun reporter din presa națională, dar și locul I pentru cea mai bună fotografie.

La categoria „Cel mai bun reporter din presa națională”de locul I s-a învrednicit Marina CIOBANU de la „Ziarul de Gardă” pentru articolele „Milioane și kilometri: cine, cum și cu ce preț repară drumurile”„Comerț stradal cu mărci de lux”„Reforma transportului public în Chișinău, între promisiuni și realitate”.

Locul II i-a revenit Lilianei BOTNARIUC de la „Ziarul de Gardă” pentru articolele „Un orb în ochii R. Moldova”„Coafură cu evaziuni. În cel mai sărac stat din Europa: frumuseţe fără control fiscal”„Istorii paralele: Alina și Republica Moldova, născute la 27 august 1991”.

Pe locul III la categoria „Cel mai bun rerpoter” s-a situat membrul API Constantin UZDRIȘ.

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa națională”, locul I a fost oferit lui Victor MOȘNEAG de la „Ziarul de Gardă” pentru investigaţia „Vânătorii de terenuri”. Locul II i-a revenit lui Anatolie EȘANU de la „Ziarul de Gardă” pentru investigația „Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil”. Pe locul III s-a situat Marina CIOBANU de la „Ziarul de Gardă”, cu investigația „Casa care nu există”

La categoria „Cea mai bună fotografie” au fost oferite două premii: pe locul I s-a clasat Ecaterina ALEXANDR de la „Ziarul de Gardă”, iar pe locul II – Veronica GOREA de la ziarul „Expresul” din Ungheni.

La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, locul I i-a revenit lui Sergiu PASCARI de la ziarul „SP” din Bălți. Pe locul II s-a situat Tatiana MITROFAN de la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca. Locul III i-a revenit Svetlanei CERNOV de la „Est-Curier” din Criuleni.

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală”locul I i-a revenit lui Tudor IAȘCENCO, de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, pentru investigația „Secrete comerciale sau Cum autorităţile din Rezina toacă milioane de bani publici”. Locul II a fost împărțit de Sergiu PASCARI de la ziarul „SP” din Bălți și Lilia CURCHI de la revista „Natura” pentru investigația «Миллионы, утопленные в водопроводе с «мёртвой» водой». Locul III i-a revenit Svetlanei CERNOV de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni pentru investigația „Bariera discordiei de la Porumbeni”.

La categoria „Cel mai bun material economic” au fost oferite două premii: pe locul II s-a clasat Tudor IAȘCENCO de la ziarul ”Cuvântul” din Rezina, iar pe locul III – Natalia MORARI de la ziarul „Unghiul” din Ungheni.

Ziarul „SP” de la Bălți a obținut „Premiul de Etică”, oferit de API pentru atașamentul la normele deontologiei jurnalistice.  

Din acest an, API a revenit la tradiția de a oferi un premiul special unui jurnalist de la o instituție media care nu este membră a organizației, în semn de apreciere a perseverenței profesionale. Astfel, „Premiul Special API 2018” i-a fost oferit Nataliei GHEȚU, reporteră PRO TV Chișinău.

Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API care s-a desfășurat la 19 aprilie 2019, la Chișinău.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizaţiei din anul 1999.