Mercenar moldovean, reținut de SIS. S-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk, unde a activat cu indicativul „Zahar”

PE SCURT

Un bărbat de 31 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, fiind bănuit că ar fi acordat sprijin logistic unităților de mercenari de partea entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Luhansk.

Bărbatul s-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk între anii 2014-2015, fiind înrolat în așa-numita formaţiune „Волчья стая”, unde a activat cu indicativul „Zahar”.

PE LUNG

Potrivit SIS, moldoveanul era responsabil de aprovizionarea cu echipament militar, inclusiv mitraliere, a unităţilor militare din regiunea separatistă din Ucraina.

La fel, identifica diversionişti şi verifica fizic mijloacele de transport. De menționat, că în timpul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut integral vina.

Totodată, a fost stabilit că, bărbatul a plecat din Republica Moldova în 2012, iar începând cu 2014 până în 2015 s-a înrolat benevol în calitate de mercenar, din considerente ideologice.

După părăsirea zonei separatiste, acesta s-a aflat pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată cauză penală.

În cazul în care îi va fi demonstrată vinovăţia, persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.