image
Sursa foto: Getty Images

Aretha Franklin, prima artistă din istorie recompensată post-mortem cu un premiu Pulitzer

Cântăreaţa americană Aretha Franklin, care a decedat în 2018, la vârsta de 76 de ani, a devenit prima artistă recompensată după moarte cu un premiu special Pulitzer, conform The Hollywood Reporter.

Premiul i-a fost acordat postum starului american pentru contribuţia la dezvoltarea culturii şi muzicii americane de-a lungul a cinci decenii, scrie Mediafax.

Aretha Franklin se alătură astfel unor titani ai muzicii americane recompensaţi cu premii Pulitzer speciale, precum Hank Williams (postum, în 2010), care a murit în 1953, Duke Ellington, Bob Dylan, John Coltrane, Thelonious Monk, George Gershwin, Ray Bradbury, William Schuman, Milton Babbitt, Scott Joplin, Roger Sessions, Richard Rodgers şi Oscar Hammerstein II.

În 1987, Aretha Franklin a devenit prima femeie inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Gala premiilor Pulitzer 2019 a avut loc luni seară, la Universitatea Columbia din New York.

Ajunse la cea de-a 103-a ediţie, prestigioasele premii Pulitzer sunt oferite în semn de recunoaştere jurnaliştilor, scriitorilor, artiştilor şi muzicienilor din toate domeniile - de la ştiri la desene animate, de la ficţiune şi literatură la teatru - din Statele Unite ale Americii. Distincţia a fost înfiinţată în 1917. În prezent, fiecare premiu este însoţit de suma de 15.000 de dolari.

Cântăreaţa americană Aretha Franklin a murit în august 2018, la vârsta de 76 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.

Aretha Franklin - care şi-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel şi pop. Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" (1967), "Chain of Fools" (1967), "Day Dreaming" (1972), "Jump to It" (1982), "Freeway of Love" (1985), "A Rose Is Still A Rose" (1998) şi "Respect" (lansat iniţial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti "premiul Aretha".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: