A fost odată, într-o zi de 18 Aprilie: Moartea fizicianului Albert Einstein și a marelui regizor Emil Loteanu

Astăzi este Ziua mondială a radioamatorismului și Ziua internațională pentru conservarea monumentelor. Totodată, le spunem „La mulți ani” actorului român Eugen Cristea, actriței ruse Liubovi Rumeanțeva, actorilor americani James Woods și Eric Roberts, regizorului britanic Edgar Wright și actriței britanice Rosie Huntington-Whiteley.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 18 aprilie, în anul 1506, începea construirea Bazilicii Sfântul Petru din Roma. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde Sfântul Apostol Petru - primul Papă al creștinătății - ar fi fost martirizat și înmormântat. În anii 300, Imparatul Constantin a construit o mare bazilică. În secolul al XV-lea, clădirea era în stare de ruină și Papa Iuliu al II-lea a hotărât construirea unei noi bazilici. Construirea edificiului actual a durat până în anul 1612, în timpul papei Paul al V-lea. Bazilica a fost sfințită la 18 noiembrie 1626 de către papa Urban al VIII-lea. Numeroși arhitecți și artiști au contribuit la realizarea acestei opere: arhitectul Bramante, Michelangelo, care a făcut proiectul cupolei, Rafael Sanzio și Bernini, care a desenat planul pieței cu faimoasele colonade. Aici poate fi văzută sculptura „Pieta” a lui Michelangelo. Bazilica „Sfântul Petru” este sediul principalelor manifestări ale cultului catolic și are o funcție solemnă cu ocazia celebrării sărbătorilor „Nașterii Domnului”, „Paștelui”, ritualilor din „Săptămâna Sfântă”, proclamării noilor papi și funerarilor celor defuncți.

Bazilica Sfântul Petru din Roma / Sursa:Wikimedia Commons

- Tot într-o zi de 18 aprilie 1884, la Răzeni, judeţul Chişinău, gubernia Basarabia, s-a născut Ion Constantin Inculeţ, om politic român, Preşedintele Sfatului Ţării a Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru român, membru al Academiei Române.

Ion Inculeț / Sursa:romania-actualitati.ro

- La data de 18 aprilie 1895, americanii deschideau la New York baia publică, la care oricine avea acces gratuit. Erau deschise 14 ore pe zi și aveau apă rece și caldă. Aproape 40 de ani mai târziu, pe 18 aprilie 1934, în Statele Unite se deschidea și prima spălătorie automată pentru public, în Texas.

Băile publice din New York, fotografie din 1907 / Sursa:untappedcities.com

- Pe 18 aprilie 1912, vasul Carpathia ajungea la New York cu 706 supraviețuitori ai dezastrului Titanic.

Supraviețuitorii de pe vasul Titanic, așteptați de oameni în portul din New York / Sursa:U.S. Library of Congress,Bain Collection

- La 18 aprilie 1931 în România se formează un guvern de tehnicieni prezidat de Nicolae Iorga, secondat de Constantin Argetoianu (la ministerul de Finanţe şi Interne). Noul guvern a venit în urma demisiei guvernului naţional-ţărănesc prezidat de G.G. Mironescu.

- În ziua de 18 aprilie, 1955, în Statele Unite, murea fizicianul de origine germană Albert Einstein, autorul teoriei relativității, laureat al Premiului Nobel în 1921.

- Tot într-o zi de 18 aprilie, in 1956, actrița americană Grace Kelly se căsătorea civil cu prințul Rainier de Monaco. A doua zi, pe 19 aprilie, avea loc fastuoasa nuntă, un eveniment monden la care au participat sute de personalități, inclusiv șefi de stat și de guvern, membri ai caselor regale, vedete de la Hollywood.

Grace Kelly și prințul Rainier de Monaco, la nunta lor / Sursa:AFP/Getty Images

- Pe 18 aprilie 1966, Mao Zedung lansa conceptul de Marea Revolutie Culturala Proletară. China întra intr–o fază de haos și teroare.

- În 1968, pe 18 aprilie, Podul Londrei, construit în 1826 și a cărui structură de rezistență era grav afectată, era cumpărat de un investitor american cu peste un milion de lire sterline. Construcția care însemnase atât de mult pentru Londra, înlocuită acum de un pod nou, a fost desfăcuta în bucăți, ca un gigantic puzzle, și trimisă peste Atlantic, ajungând in California pe 5 iulie 1968. Avea să fie reconstruit, bucată cu bucată, în Lake Havasu City, la jumătatea drumului dintre Phoenix și Las Vegas.

Podul Londrei în California / Sursa:Shutterstock

- La data de 18 aprilie 1984, Michael Jackson suferea o operație la un spital din Los Angeles după ce, în timpul filmării unei reclame pentru Pepsi, îi luase foc părul.

Michael Jackson cu părul în flăcări / Sursa:Splash

- În ziua de 18 aprilie, 2003, la Moscova moare regizorul Emil Loteanu. Artistul s-a născut pe 6 noiembrie 1936, Clocușna, județul Hotin, Regatul României, astăzi în raionul Ocnița, Republica Moldova - d. 18 aprilie 2003, Moscova, Rusia) a fost un actor, regizor, scenarist, poet și scriitor moldovean. Printre filmele regizate de el amintim Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983) și Luceafărul (1986). A fost declarat drept „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.

Emil Loteanu / Sursa:Wikipedia

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub