Protest organizat de Mișcarea Extinction Rebellion (XR) din Moldova: Cerem Guvernului adoptarea și implementarea urgentă a măsurilor pentru adaptarea la schimbările climatice și prevenirea încălzirii globale

Mișcarea Extinction Rebellion (XR) din Moldova bate alarma și îndeamnă cetățenii să se alăture protestelor #fridaysforfuture, care au loc lunar, vineri, pentru a atrage atenția asupra iminenței schimbărilor climatice și a cere de la Guvernul RM adoptarea și implementarea urgentă a măsurilor concrete pentru adaptarea la schimbările climatice și prevenirea încălzirii globale.

Foto: Revoltă pentru Mediu/ FB

„Peste 40% dintre speciile de insecte sunt amenințate cu dispariția. O balenă moartă, cu 22 de kilograme de plastic în stomac, a fost descoperită pe o plajă din Italia. Ciclonul Idai a făcut peste două milioane de sinistraţi şi 165.000 au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele distruse. Schimbările climatice ar putea duce la dispariția vieții pe pământ.

Acestea sunt doar câteva din titlurile știrilor din ultimile săptămâni. Nu mai putem pretinde că planeta noastră e OK. Deja astăzi viitorul nostru, al tuturor, este amenințat de un declin vertiginos al biodiversității, de fenomene meteorologice extreme, de o poluare cu plastic fără precedent, și chiar de o extincție a rasei umane.

Noi, mișcarea Extinction Rebellion (XR) din Moldova, tragem un semnal de alarmă, în unison cu mișcarea XR din întreaga lume: Nu mai avem timp! În cazul în care guvernele nu vor lua măsuri urgente astăzi, până în anul 2040 încălzirea globală va depăşi valoarea de 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială, fapt care va provoca, în mod cert, schimbări climatice catastrofale. În consecință, nu se va mai poate face nimic pentru a salva viața pe pământ.

Republica Moldova este una din țările care a ratificat Acordul de la Paris – tratatul care obligă țările semnatare să reducă emisiile de dioxid de carbon începând cu anul 2020 pentru a preveni încălzirea globală. În pofida acestui fapt, până în prezent nu s-a făcut niciun progres în ceea ce privește măsurile de reducere a emisiilor de CO2 în țara noastră. Pe lângă aceasta, ne confruntăm și cu alte probleme ecologice pe care autoritățile întârzie să le soluționeze, printre care gestionarea deșeurilor, calitatea apei potabile, calitatea aerului etc.

Dacă ai nevoie de o pancartă, te așteptăm la cafeneaua Guguță, începând cu ora 11:30, unde vom pregăti împreună pancarte. Dacă vii echipat cu pancarta ta, te așteptăm în același loc (cafeneaua Guguță), la ora 13:00, de unde va porni marșul nostru”, se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor.


Pub