(doc) Deputații PAS cer SIS-ului informații despre expulzarea celor șapte profesori turci

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au făcut o solicitare către Serviciul deInformație și Securitate în care au adresat opt întrebări cu referire la expulzarea celor șapte profesori turci. Documentul socilitării în acest sens a fost făcut public de deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Foto: UNIMEDIA

Întrebarile vin să facă o claritate în ceea ce privește expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova, care recent au fost condamnați la ani grei de închisoare în Turcia.

„1. Care era baza legală a șederii acestor șapte profesori pe teritoriul Republicii Moldova și care din aceștia au solicitat azil politic sau altă formă de protecție din partea statului Republica Moldova? 2. Când a fost luată decizia de declarare a cetățenilor străini vizați în acțiunile din 6 septembrie drept persoane indezirabile și de îndepărtare a acestora de pe teritoriul național al RM, inclusive data la care aceștia au fost înștiințați oficial de acest fapt? 3. Ce instituție (BMA sau SIS) a executat de facto decizia de îndepărtare de pe teritoriul național? 4. Colaboratorii cărei instituții au însoțit persoanele în cauză și până unde aceștia au fost însoțiți (până la frontieră, sau până în țara de origine)? 5. Ce acte de identitate dețineau cetățenii sus-menționați la punctul de trecere a frontierei naționale a Republicii Moldova și cum au trecut frontiera din punct de vedere legal? 6. Ce instituție și stat a susținut cheltuielile pentru transport și în baza cărei prevederi legale? 7. Din moment ce grupul de cetățeni turci nu au părăsit teritoriul național în mod voluntar, solicităm să ne comunicați decizia cărei instanțe naționale a fost prezentată Poliției de Frontieră de către personalul specializat care l-a însoțit și care a servit drept temei pentru expulzare. 8. Rugăm să oferiți informație oficială despre toată comunicarea instituției dvs cu prim ministrul și Președinția Republicii Moldova la acest subiect înainte, în timpul și după expulzarea celor șapte profesori”, sunt întrebările care se găsesc în solicitarea de informație făcută de PAS către SIS.

Solicitare PAS / Sursa:Dumitru Alaiba via Facebook
Solicitare PAS / Sursa:Dumitru Alaiba via Facebook

UNIMEDIA a creat filmul expulzării celor 7 cetățeni turci:

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor.

Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.

În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.

Șeful statului, Igor Dodon, acuza presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șase cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.

Operațiunea SIS a ajuns în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip, prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

Și în presa română, subiectul a fost pe larg mediatizat, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean, finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, a spus că acuzaţiile sunt un "serviciu" pentru Recep Erdogan.


Pub