Fostul judecător din Ungheni Grigore Șișcanu ar putea primi ordinul „Gloria Muncii”
Social 18 aprilie 2019, 19:51 | 2382

Fostul judecător de la Ungheni Grigore Șișcanu, care a demisionat la două zile după ce l-a condamnat la opt ani de închisoare pe fostul angajat al „Poștei Moldovei” Sergiu Cebotari, ar putea fi decorat cu ordinul „Gloria Muncii”. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii cu câteva zile înainte ca Șișcanu să depună cererea de plecare din funcție. Odată cu demisia sa, judecătorul ar fi încasat și o îndemnizație unică de câteva sute de mii de lei.

Judecătorul Grigore Șișcanu a depus cererea de demisie pe 22 martie. Motivul invocat este ”atingerea plafonului de vârstă”. Hotărârea de eliberare din funcție a fost semnată patru zile mai târziu, de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Pe 15 martie, însă, cu câteva zile înainte ca Șișcanu să demisioneze, președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, a depus un demers la CSM, în care solicita ca Șișcanu să fie decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Propunerea a fost susținută de zece membri ai CSM, prezenți la ședință.

De menționat că și în martie 2014 CSM a aprobat o decizie privind conferirea aceluiași ordin „Gloria Muncii” lui Grigore Șișcanu, aflat la acel moment în funcția de șef al Judecătoriei Nisporeni. Distincția respectivă nu i-a mai fost însă dată pentru că președintele de atunci, Nicolae Timofti, a refuzat să semneze hotărârea, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a CSM, Valeria Plămădeală. În același timp, după demisia sa, Șișcanu ar fi încasat cel puțin 330 de mii de lei drept recompensă de la stat. L-am întrebat despre acest subiect pe fostul judecător, dar el a fost laconic.

Grigore Șișcanu stă într-o casă de peste 300 de metri pătrați, în satul Măcărești din raionul Ungheni. Imobilul are două niveluri și este construit din piatră albă. În curte se află un garaj și o șură. Terenul deținut de el este îngrădit și duce spre râul Prut, care se află la o distanță de cel mult 500 de metri de locuința familiei Șișcanu. Fostul judecător a devenit și proprietar al unor terenuri aferente casei sale. Potrivit declarației sale de avere, asta s-a făcut prin contracte de posesie și folosință. Șișcanu mai deține un apartament de 150 de metri pătrați. Anterior, presa a scris că în timp ce era președinte al Judecătoriei Nisporeni, Șișcanu ar fi acaparat două terenuri chiar lângă instituția de stat, pe care le-a înregistrat pe numele fiului său, Alexandru. Judecătorul a refuzat să ne spună cum a fost posibil acest lucru.

Grigore Șișcanu mai declară două automobile. O mașină marca Honda CR-V, cumpărată în 2014 cu 350 de mii de lei, și un autoturism VAZ, procurat în 2012 cu 12 mii de lei. Șișcanu a avut un salariu anual de aproape 200 de mii de lei și o pensie de aproximativ 126 de mii de lei. La fel, fostul judecător ar mai gestiona o afacere cu miere de albini. În 2017, aceasta i-a adus venituri de peste 30 de mii de lei. Judecătorul ar fi și proprietarul unui iaz din apropierea satului Șișcani, raionul Nisporeni, despre care nu spune în declarația de avere. Fiica lui Grigore Șișcanu, Irina Pacernin, este avocată cu acte în regulă începând cu 17 iunie 2009. Întâmplător sau nu, dar și cumnata sa, Veronica Șișcanu, a intrat în posesia licenței de avocat tot pe 17 iunie 2009. Irina Pacernin, împreună cu soțul Constantin, figurează în calitate de fondatori ai firmei Xeres SRL, creată în noiembrie 2004. În anul 2013, întreprinderea a intrat în posesia unui imobil cu suprafața de 105,2 metri pătrați, situat pe strada Suveranității din centul orașului Nisporeni. Tot aici își are biroul de avocat Alexandru Șișcanu, feciorul fostului judecător. Fiica lui Grigore Șișcanu mai deține un apartament în orașul Nisporeni, pe care ar vrea să-l vândă, potrivit unui banner pus la balconul locuinței. Avocata conduce un automobil Mercedes, model C 200, înmatriculat în Italia, care, potrivit site-urilor de specialitate, ar costa cel puțin 39 de mii de euro. Irina Pacernin nu a fost de găsit la locul de muncă pentru a explica din ce surse și-a cumpărat automobilul de lux.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie