Decizia Curții de Apel în cazul Veretca
Social 18 aprilie 2019, 20:35 | 1871

Curtea de Apel Chișinău a pus punct în dosarul crimei din codrii Orheiului, de acum șapte ani. Ion Corcodel este singurul vinovat de moartea lui Alexei Veretca și va sta opt ani la închisoare. Fostul deputat Constantin Țuțu și ceilalți inculpați, printre care și un polițist, învinuiți de huliganism și neglijență în serviciu, au scăpat de pedeapsă. Decizia a fost luată în lipsa soției lui Alexei Veretca și a avocatului.

La șapte ani de la producerea crimei și după doi ani și jumătate de examinare, completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, format din Silvia Vrabii, Stelian Teleucă și Mihail Diaconu, a menținut decizia primei instanțe. La ultima ședință s-au prezentat toți inculpații, împreună cu avocații lor. Iurie Matcovschi, bărbatul care era în acea seară împreună cu Alexei Veretca și care a fost rănit în urma schimbului de focuri, soția victimei și avocatul acesteia, au lipsit. Potrivit Ziarului de Gardă, inculpatul Oleg Pruteanu a cerut instanței să fie achitat, motivând că în acel moment se afla în legitimă apărare.

Am efectuat o singură împușcătură, pentru a asigura ordinea publică. După ce am văzut că Veretca a împușcat în direcția mea, a lui Țuțu și a lui Corcodel, în urma căreia ultimul a fost rănit, și văzând că Veretca încarcă repetat pistolul, am tras din arma pe care o dețineam legal, pentru a asigura ordinea publică și ca să nu fiu împușcat de Veretca. Este nejustificat apelul în privința mea.

... a declarat Oleg Pruteanu pentru sursa citată. Au mai cerut să fie achitați fostul deputat Constantin Țuțu și polițistul Vasile Cojocaru. Un alt inculpat, Dmitri Colomeiciuc, a fost dat în căutare. Unde se află acesta, nimeni nu știe. Amintim că în aprilie 2012, lângă un restaurant din Codrii Orheiului, un grup format din zece persoane, printre care și fostul deputat PD Constantin Țuțu, pe atunci un simplu luptător K1, a participat la o încăierare soldată cu focuri de armă și cu decesul lui Alexei Veretca, poreclit „Krasavcik”. Acesta avea 42 de ani. Fostul polițist Iurie Matcovschi, care era împreună cu Veretca, a fost rănit. După ce persoana care l-ar fi omorât pe Veretca s-a predat, ceilalţi trei suspecţi, inclusiv Ţuţu, au fost scoşi de sub urmărire penală pentru omor, fiind, în schimb, cercetați pentru huliganism. Procesul de judecată a început în 2013, iar în luna mai 2016, Țuțu a fost achitat de Judecătoria Orhei, dar și de Curtea de Apel. Conflictul din codri a avut loc în urma unei bătăi declanșate în ajun, între Alexei Veretca și Radu Andriţco, în fata unui local din orașul Orhei. Solicitat să comenteze decizia judecătorilor, avocatul familiei Veretca, Emanoil Ploșniță, ne-a spus că nu poate face declarații, întrucât soția lui Alexandru Veretca, Tatiana, a decis să nu fie făcute comentarii pe marginea acestui caz.

Opinia ta contează. Comentează!