20:07:38 19.04.2024
Stiri

NOU // Acest sistem instalat în toate mașinile din UE ar putea fi implementat și în R. Moldova: Apel AUTOMAT în caz de accidente rutiere

Social 18.04.2019 11:19 Vizualizări988 Autor: Ziarul National
NOU // Acest sistem instalat în toate mașinile din UE ar putea fi implementat și în R. Moldova: Apel AUTOMAT în caz de accidente rutiere


Sistemul instalat în toate vehiculele din țările Uniunii Europene, numit ECall și care efectuează automat un apel gratuit către numărul de urgență 112, în cazul în care mașina este implicată într-un accident rutier grav, ar putea fi implementat și în Republica Moldova.

Totodată, sistemul informațional automatizat al Serviciului 112 ar putea fi extins prin dotarea cu terminale mobile a unităților de intervenție a serviciilor specializate de urgență. Scopul acestor terminale mobile este de a facilitata comunicarea dintre dispeceratul serviciilor specializate de urgență și echipele de intervenție, prin transmiterea directă a fișei cazului de urgență către echipele de intervenție, astfel fiind evitată comunicare verbală.

Excluderea acestor comunicări verbale va duce la reducerea timpului de alertare a echipajului, eliminarea factorului uman în transmiterea datelor asociate cazului de urgență, evidența automată a etapelor de intervenție la cazul de urgență etc.

„Trebuie să dezvoltăm și să dotăm Serviciul 112 cu tehnologii și sisteme complexe, pentru că asta va permite mai multă eficiență și mobilitate echipelor. Viața fiecărui cetățean este extrem de importantă. Vom depune eforturi ca să implementăm și în Republica Moldova sistemele care sunt utilizate în țările europene”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la o ședință recentă a Comitetului coordonator interdepartamental pentru asigurarea interacțiunii dintre Serviciul național unic pentru apelurile 112 și serviciile specializate de urgență.

Autoritățile responsabile anunță că Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112 mai funcționează astăzi în paralel cu utilizarea numerelor de urgență 901, 902 și 903. Totuși numărul de apeluri la aceste numere este în scădere, fiindcă tot mai mulți cetățeni formează numărul 112.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md