19:14:01 25.04.2024
Stiri

Un proiect care a ajutat mai mulți tineri din Bosnia și Herțegovina să se angajeze la muncă acasă, preluat în R. Moldova: Peste 260 de locuri noi de muncă, la Cahul

Economie 18.04.2019 16:20 Vizualizări1258 Autor: Ziarul National
Un proiect care a ajutat mai mulți tineri din Bosnia și Herțegovina să se angajeze la muncă acasă, preluat în R. Moldova: Peste 260 de locuri noi de muncă, la Cahul


Locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul, odată cu implementarea Parteneriatului Local de Ocupare (LEP), lansat astăzi în sudul R. Moldova.

Parteneriatul reprezintă o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și va fi implementat pentru prima dată în Republica Moldova în cadrul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor”.

„Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a 106 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Aproximativ 670 persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ 1 000 de persoane din comunitate vor deveni beneficiari indirecți”, a declarat Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului OIM „Promovarea ocupării tinerilor”.

Parteneriatul Local de Ocupare (LEP) a forței de muncă este un model inovator creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de OIM în Bosnia și Herțegovina. Acesta se bazează pe o planificare „negociată", adică mai multe părți interesate locale, care se confruntă cu provocările pieței muncii din comunitatea lor, creează parteneriate pentru a identifica soluții adaptate la circumstanțele locale.

Implementarea LEP Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, inclusiv organizații neguvernamentale, instituții financiare, instituții de învățământ, agenția de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori. Costul total al LEP este de 403,771 mii de dolari, dintre care peste 183 de mii reprezintă contribuția din partea OIM și peste 15 mii - cea a actorilor locali.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu 204,459 de mii de dolari prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii din mediu social vulnerabil.

„Cu ajutorul acestui Parteneriat, vom găsi noi piețe de desfacere și vom putea diversifica gama de produse în corespundere cu necesitățile și așteptările clienților”, a declarat Dumitru Zaporojan, meșter popular din raionul Cahul, prezent la evenimentul de lansare a LEP Cahul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md