Calitatea vieții femeilor din mediul rural și problemele cu care se confruntă locuitoarele din dreapta și stânga Nistrului

Sunt mulțumite de viața de familie, însă situația materială și condiițile de viață le trezește cel mai înalt nivel de nemulțumire, susțin respondentele studiului sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”. În pofida greutăților pe care le întâlnesc majoritatea femeilor de pe cele două maluri ale Nistrului sunt încrezătoare și optimiste în viitor.

Foto: IPP

Studiul realizat de Institutul de Politici Publice și prezentat astăzi, arată că o treime dintre respondentele din dreapta și stânga Nistrului afirmă că sunt „puțin mulțumite” sau chiar „deloc mulțumite” de situația de la locul de muncă.

Mai mult, experții scot în evidență faptul că gradul de mulțumire față de condițiile de trai și situația materială crește o data cu înaintarea în vârstă a respondentelor. Într-o măsură mai mare sunt nemulţumite femeile în vârstă de 50 ani şi mai mult, cu studii şi venituri joase, femeile divorţate sau văduve, iar această situația este atestată atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului.

Femeile din mediul rural se confruntă cu un șir de probleme sociale. Cele care le afectează în mare măsură viața sunt calitatea proastă a serviciilor medicale - 57,6% sau lipsa serviciilor medicale - 53%. Sărăcia e, de asemenea, o problemă care-și pune adânc amprenta supra calității vieții femeilor. Sărăcia şi migraţia la muncă a populaţiei economic active creează în lanţ multiple probleme sociale: îmbătrânirea populaţiei rurale, creşterea ratei de morbiditate în mediul rural, scăderea numărului populaţiei şi lipsa tinerilor în comunitate sunt doar câteva probleme menţionate de către participantele studiului.

„În mare parte problemele femeilor de pe malul drept şi stâng al Nistrului sunt aceleaşi, doar că probabil este timpul ca ele să iasă din această zonă inhibată și să spună că ele vor să fie susținute sau ajutate. Există problema traficului, a violenţei împotriva femeii dar structurile din Transnistria vor nega că au asemenea probleme legate de femei. La momentul actual Tiraspolul vrea să se prezinte că la ei totul este bine la acest capitol, cu excepția aspectului economic”, susține unul dintre experții implicați în realizarea studiului.

O altă problemă care afectează direct situaţia familiei și structura demografică a ţării este emigrarea la muncă peste hotare. Studiul a cuprins tendinţele migraţionale ale femeilor şi a analizat dorinţa şi disponibilitatea femeilor de a emigra la muncă peste hotare. Datele studiului ne atestă că fiecare a cincea femeie din mediul rural – 21,7%, în mod sigur doreşte să emigreze la muncă peste hotare în cazul în care are o astfel de posibilitate, iar 17,3% din respondente chiar dacă nu sunt sigure, vor opta mai degrabă pentru emigrare.

Analiza comparativă pe regiuni a ajuns la concluzia că o tendinţă mai mare spre emigrare a femeilor din dreapta Nistrului şi zona de securitate, comparativ cu femeile din stânga Nistrului. Experții de la Institutul de Politici Publice susțin că acest fapt se datorează politicii migraţionale, liberei circulaţii şi creşterii nivelului de sărăcie în mediul rural.

Respondente nu consideră că munca casnică, neremunerată, reprezintă o problemă care le afectează viața. De această părere sunt 40,3 la sută dintre femeile chestionate. Într-o măsură mai mică, femeile din mediul rural consideră că sunt afectate de probleme referitoare la acces redus la servicii sociale şi de petrecere a timpului liber - 32,6% din respondente, acces limitat la apă, canalizare şi încălzire - 33,4%, iar conflictul Transnistrean nesoluţionat afectează 21% dintre participantele la studiu.

Nivelul de implicare a instituţiilor din comunitate în soluţionarea problemelor care afectează femeile din mediul rural este destul de redus. Într-o măsură mai mare, femeile afirmă că sunt susţinute de instituţiile publice precum Centrul medicilor de familie, instituţiile de învăţământ, biserică, centrele de zi pentru tineri. Mai puţin, în soluţionarea problemelor sociale cu care se confruntă femeile din mediul rural, se implică: instituţiile de ordine publică precum Poliţia, ONG-urile și Consiliul local.

Chiar dacă se confruntă cu o multitudine de probleme sociale, femeile din mediul rural au o percepţie optimistă faţă de viitor, pronunțându-se în proporție 61,2%. Doar 10% din respondente afirmă că sunt pesimiste atunci când se gândesc la viitor. Analiza comparativă pentru malul drept şi stâng al Nistrului atestă un nivel de optimism mai înalt în rândul femeilor de pe malul drept al Nistrului, şi a celor din localităţile amplasate în zona de securitate.

Studiul sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat de Institutul de Politici Publice, a avut drept scop să evalueze situaţia femeilor din mediul rural de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din localităţile limitrofe zonei de securitate, şi să identifice principalele probleme şi bariere întâmpinate de femei în cinci domenii de referinţă: educaţie, sănătate şi protecţie socială, participare civică şi politică, angajare în câmpul muncii, interrelaţionare dintre cetăţenii din dreapta şi stânga Nistrului.

Informația este preluată din Studiul Sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău. Conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunile și poziția donatorului.


Pub