Starea sănătății femeilor din mediul rural: 50,9% se adresează la medic când problema de sănătate nu mai poate fi tratată

În Republica Moldova, nivelul de adresabilitate la medic este foarte scăzut. 50,9% din femeile din mediul rural se adresează la medic doar în cazuri critice, când problema de sănătate deja nu mai poate fi tratată. În mare parte însă, femeile nu au acces la Centre de sănătate. Aceasta este concluzia experților de la Institutul de Politici Publice.

Foto: IPP

Datele prezentate astăzi de studiul „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului” arată că în 60 la sută din comunităţile cercetate, femeile nu au acces la Centrul Medicilor de familie. Acest fapt presupune că mai mult de jumătate din femeile rurale trebuie să se deplaseze în alte localități, de obicei în orașe, pentru a avea acces la servicii de sănătate. Lipsa punctului medical în comunitate determină o serie de riscuri de sănătate determinate de incapacitatea sau imposibilitatea financiară a femeilor de a se deplasa într-o altă comunitate pentru o consultaţie medicală. Această situaţie explică nivelul de adresabilitate scăzută a femeilor din mediul rural la medic.

Fiecare a doua respondentă apreciază propria stare a sănătăţii ca fiind satisfăcătoare, cu mici probleme de sănătate, iar 16,3% din femeile cercetate au relatat că se confruntă cu probleme grave de sănătate. Studiul afirmă că gospodărie din mediul rural cheltuie în medie între 500 și 700 de lei MDL. Deși sănătatea este un element foarte important, lipsa banilor își pune amprenta, astfel din numărul total al respondentelor, doar 40 la sută dețin o poliță de asigurare medicală, iar fiecare a doua femeie care nu deţine poliță medicală, menţionează că nu are posibilitate financiară să o achiziţioneze.

Chiar dacă femeile din stânga Nistrului beneficiază să o sistemă gratuită a sănătăţii, multe dintre acestea preferă să se trateze pe malul drept al Nistrului, procurând şi poliţa de asigurare medicală. Participantele la studiu susțin că pe malul drept al Nistrului, calitatea serviciilor medicale este mai înaltă. Tehnologiile disponibile pe malul drept sunt apreciate ca fiind modernizate, iar cele de pe malul stâng – învechite. Cele mai calitative sunt serviciile medicale oferite în municipiul Chişinău, comparativ cu cele de la nivel local sau raional.

Din cauza amplasării geografice, femeile care locuiesc în zona de securitate se confruntă cu o serie de probleme, privind accesarea serviciilor medicale. Bunăoară, femeile din zona limitrofă care au activat pe malul stâng al Nistrului li s-a oferit pensionarea pe malul stâng, limitându-le în acest sens la serviciile sociale şi medicale de pe malul drept al Nistrului. Această situaţie a determinat o bună parte a populaţiei să îşi procure poliţe de asigurări medicale pe malul drept al Nistrului. În lipsa resurselor financiare, multe din respondente nu au posibilitate să procure poliţe de asigurare medicală, determinând o adresabilitate foarte scăzută la medic.

Problemele financiară afectează direct sănătatea femeilor. Majoritatea respondentelor, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al Nistrului, susțin că nu își permit să procure de fiecare dată medicamentele pe care le prescrie medicul, valoarea acestora depăşind de două ori veniturile lor lunare. Pentru a face faţă acestor situaţii, multe din respondente, care locuiesc în zona de securitate sau pe malul stâng al Nistrului, preferă să procure medicamente în farmaciile amplasate pe malul stâng, care oferă o gamă mai ieftină de produse farmaceutice. Dar şi aici, unele respondente întâmpină probleme şi sunt umilite. Necunoaşterea limbii române de către populaţia din stânga Nistrului reprezintă principala barieră în procurarea medicamentelor pe malul stâng la Nistrului, respondentele fiind îndemnate să procure medicamentele în farmaciile unde se cunoaşte limba română, mai notează studiul.

Studiul sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat de Institutul de Politici Publice, a avut drept scop să evalueze situaţia femeilor din mediul rural de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din localităţile limitrofe zonei de securitate, şi să identifice principalele probleme şi bariere întâmpinate de femei în cinci domenii de referinţă: educaţie, sănătate şi protecţie socială, participare civică şi politică, angajare în câmpul muncii, interrelaţionare dintre cetăţenii din dreapta şi stânga Nistrului.

Informația este preluată din Studiul Sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău. Conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunile și poziția donatorului.


Pub