A fost odată, într-o zi de 17 Aprilie: Înființarea studioului de film Metro-Goldwyn-Mayer

Astăzi își sărbătoresc ziua de naștere actrițele americane Jennifer Garner și Rooney Mara, cântăreața britanică Victoria Beckham, cântăreața rusă Valeria, actorul american Sean Bean, rockerul rus Igor Tihomirov (membrul trupei rock Leningrad), boxerul moldovean Igor Samoilenco, pictorul scenograf Igor Grigoraşcenco, publicistul și ziaristul Val Butnaru și actrița de teatru și film Silvia Berova.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 17 aprilie, 1080, Regele Danemarcei Harald al III-lea moare și este succedat de Knut al IV-lea, care mai târziu va deveni primul danez canonizat.

- Tot într-o zi de 17 aprilie, în 1492, navigatorul genovez Cristofor Columb semna un contract cu regii Castiliei, Ferdinand și Isabella, care au fost de acord să finanțeze o expediție prin care Columb spera să găsească un drum mai scurt spre Indii. Navigatorul a primit 3 nave spaniole, după două luni de navigare, pe 12 octombrie 1492, echipajul a văzut pământ. Columb nu știa exact în ce loc al Indiilor se afla, dar nici o clipă nu s-a îndoit de faptul că a ajuns în Indii. Descoperise, însa, un nou continent, denumit mai târziu America. În urma acestei erori, insulele Caraibe sunt cunoscute și azi drept Insulele Indiei de Vest, iar băștinașii americani sunt numiti indieni.

- În anul 1521, pe 17 aprilie, Martin Luther este excomunicat de Biserica Romano-Catolică pentru refuzul de a renunța la erezia sa. Pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane.

Martin Luther / Sursa:Imagno

- La 17 aprilie 1610, exploratorul englez Henry Hudson a pornit în călătoria sa către Golful Hudson.

- Pe 17 aprilie, 1722, țarul Petru I a introdus în Imperiul Rus o taxă pentru dreptul de a purta barbă în valoare de 50 de ruble pe an.

- În anul 1813, pe 17 aprilie, a fost inaugurată eparhia Chişinăului şi a Hotinului în Basarabia ţaristă.

- La data de 17 aprilie 1865, Mary Surratt era arestată sub acuzația de complicitate la asasinarea lui Abraham Lincoln. A fost prima femeie executată de guvernul federal al Statelor Unite, după ce a fost judecată și găsită vinovatp. A fost spânzurată în același an.

Mary Surratt / Sursa:Encyclopedia Britannica

- Într-o zi de 17 aprilie, în 1875, era inventat „Snooker-ul”, de către colonelul Sir Neville Chamberlain. Armata britanică era în India, iar jocul de biliard devenise foarte popular mai ales în rândul ofițerilor. Aceștia au început să dezvolte diverse tipuri de joc prin modificarea regulilor și adăugarea altor bile. La o întâlnire a ofițerilor în Jabalpur, colonelul a venit cu ideea introducerii unor bile colorate în jocul de biliard. Începătorii în acest joc erau numiti „snooker”, cuvânt care în limbajul militar însemna soldat în termen.

- Într-o zi de 17 aprilie, 1886, la Chişinău, gubernia Basarabia, este dezvelit monumentul împăratului rus Alexandru II-lea, instalat pe strada Aleksandrovskaia (azi Ştefan cel Mare), la intrarea în Grădina Publică. Dezvelit la 5 ani de la asasinarea lui ţarului, monumentul a fost edificat în memoria manifestului citit de monarh în 12 aprilie 1877 la Chişinău în faţa trupelor imperiale la declanşarea Războiului ruso-turc 1877-1878. Monumentul, operă a arhitectului Opekuşin a fost turnat din bronz şi reprezenta monarhul în haină regală ce ţinea un sul pe care era scris „12 aprilie” (ziua citirii manifestului). Monumentul era amplasat pe un soclu din marmură pe care era scris „Ţarului-Dezrobitor Alexandru II-lea. 19 februarie 1855 - 1 martie 1881” (anii de domnie). La colţurile soclului erau amplasaţi vulturi bicefali cu aripile desfăcute. Monumentul era înconjurat de un lanţ decorativ, ancorat în suporţi din granit. La începutul anului 1918 monumentul a fost demolat în vâltoarea evenimentelor ce a zguduit urbea. Conform unor informaţii a fost demolat de revoluţionarii ruşi, care nu-l agreau pe ţarul reacţionar, conform altora de către autorităţile româneşti. Conform unei idei larg răspândite, acest monument ar fi fost plasat în locul unde ulterior a fost ridicat monumentul lui Ştefan cel Mare, dar în realitate era poziţionat la intrarea centrală în Grădina publică, înspre care iese actuala stradă a Tricolorului.

Monumentul împăratului rus Alexandru II-lea / Sursa:Chisinau, orasul meu

- În ziua de 17 aprilie, 1924, a luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer prin fuziunea societăților Metro Pictures, Goldwyn Pictures și Louis B. Mayer Company. În anii `30, era cea mai importantă companie de film de la Hollywood. Mascota celebrului studio american, leul, a fost schimbată de cinci ori. Cinci lei diferiți au apărut in logo-ul Metro–Goldwyn–Mayer. Cei mai cunoscuți dintre ei sunt Tanner, cel de-al treilea leu, și cel care apare astazi în logo, botezat simplu Leo.

- Tot într-o zi de 17 aprilie, în anul 1937 compania Warner Bros. scotea în lumina reflectoarelor un personaj care va deveni celebru: guralivul și amuzantul rățoi Daffy Duck. A debutat într-un scurt desen animat, intitulat Porky’s Duck Hunt, iar peste câteva luni devenea personaj principal, cu o serie de desene special concepute pentru el.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub