Directoarea unei grădinițe din Drochia riscă să-și piardă funcția, după ce și-a angajat soțul și fiul ca paznici în cadrul instituției preșcolare

Directoarea grădiniței „Teremoc” din comuna Baroncea, raionul Drochia, Svetlana Malearciuc, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) după ce și-a angajat soțul și fiul în instituția pe care o conduce.

Foto: UNIMEDIA

În perioada 02.05.2012–17.04.2018, Malearciuc, contrar legii, a luat decizii și a semnat acte administrative în privința persoanelor apropiate:

-8 ordine în privința soțului, inclusiv de angajare și eliberare în/din funcție de paznic, pe 1.0 unitate și într-o/dintr-o funcție auxiliară, pe 0,5 unitate;

-4 ordine în privința fiului, angajat și eliberat în/din aceleași funcții.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare pentru o perioadă supusă controlului, abrogată la 01.08.2016). Malearciuc nu a informat organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiului.

De asemenea, aceasta nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la încheierea actelor juridice și, respectiv, nu a soluționat conflictele de interese, rezultate din relația cu persoane apropiate.

Astfel, ANI va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.


Pub