Emmanuel Macron: Vom reconstrui Notre-Dame și mai frumoasă, în cel mult 5 ani. Donațiile au ajuns la 750 milioane de euro

PE SCURT

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că Notre-Dame, devastată de incendiul izbucnit luni seara, va fi reconstruită în maxim cinci ani.

Incendiul, care a devastat catedrala, a provocat o solidaritate fără precedent, iar marile companii și cei mai bogați oameni de afaceri au făcut donații care au ajuns la cel puțin 750 de milioane de euro.

PE LUNG

„Vom reclădi catedrala încă şi mai frumoasă şi vreau ca aceasta să se încheie peste cinci ani”, a declarat preşedintele francez, la 24 de ore după incendiul care a distrus parţial Notre-Dame.

„Incendiul de la Notre-Dame ne aminteşte că istoria noastră nu se opreşte niciodată şi că vom avea întotdeauna de depăşit încercări”, a spus preşedintele, aducându-le un omagiu pompierilor, „eroii” care au luptat cu flăcările timp de 15 ore.

„Ceea ce am văzut în această noapte, această capacitate de a ne mobiliza, de a uni pentru a învinge. În cursul istoriei noastre, am construit oraşe, biserici, multe au ars … De fiecare dată, le-am reconstruit”, a subliniat Macron, citat de Agerpres.

În același timp, Apple, Banca Centrală Europeană, dar și mii de oameni s-au alăturat campaniei de strângere de fonduri pentru reconstruirea monumentului gotic.

Două dintre cele mai bogate familii din Franța, Arnault și Pinault, au anunțat deja că vor dona 200, respectiv 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris.

Compania L’Oreal va dona 100 de milioane de euro, în timp ce fundația caritabilă a familiei Bettencourt Meyers, acționarul companiei de cosmetice, a anunțat că va pune în contul Catedralei încă 100 de milioane.

Și grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstrucţie a acestei catedrale care este un „simbol al speranţei”, a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.