Francezii deplâng Notre-Dame
Externe 17 aprilie 2019, 17:40 | 791

Catedrala Notre-Dame din Paris, distrusa de flacari, va fi reconstruita in cel mult cinci ani. Asta spune presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a anuntat un concurs pentru selectarea companiei care va efectua lucrarile. Pana acum, din donatii, au fost adunate cel putin 800 de milioane de euro.

Mii de francezi, veniți din toate colțurile țării, s-au adunat marți seara în fața Catedralei Notre-Dame. Fără acest edificiu-simbol, Parisul nu va mai fi la fel, au spus ei.

De la Palatul Elysee vin însă vești bune. În cadrul unei adresări către națiune, Emmanuel Macron a promis să reconstruiască monumentul gotic, cu o vechime de peste opt secole, în cel mult cinci ani. Oficialul a cerut donaţii şi a declarat că va apela la cei mai buni specialiști din lume.

Mai mulți experți au declarat presei că termenul promis de Emmanuel Macron este prea optimist. În opinia acestora, Catedrala Notre-Dame va putea fi restaurată integral abia peste 10-15 ani, lucrările urmând a fi extrem de costisitoare. Între timp, companii de retail, grupuri de construcţii, fundaţii franceze şi oameni de afaceri au făcut donaţii cu o valoare totală de aproximativ 800 de milioane de euro. Campanii de strângere de fonduri în acest sens au demarat și în mai multe țări, printre care Spania, Italia, Polonia și Statele Unite. Guvernul de la Madrid a anunțat că demarează o revizie a securităţii instalaţiilor electrice ale monumentelor sale, consecinţă a incendiului care a distrus luni noaptea Catedrala Notre-Dame din Paris.

Opinia ta contează. Comentează!