Ar fi folosit legal gazul lacrimogen
Justiţie 17 aprilie 2019, 19:19 | 3150

„Gazul lacrimogen a fost folosit legal de politisti.” Este reactia Procuraturii Orhei la cazul produs pe 20 martie, in fata Judecatoriei din acest oras, cand sustinatorii ofiterului in rezerva Gheorghe Petic au fost stropiti cu gaze lacrimogene. Procurorul Alexandru Macovei a declarat pentru portalul NewsMaker.md ca ar fi fost vorba despre o metoda de aparare de protestatari, care ar fi atentat la viata si siguranta politistilor.

Potrivit procurorului Alexandru Macovei, înregistrarea video de la protestul din fața Judecătoriei Orhei ar fi fost analizată minuțios. De asemenea, ar fi fost audiați atât polițiști, cât și protestatari. În opinia procurorului, din imagini se vede că unul dintre manifestanți a atacat un polițist, acțiune care i-ar fi pus în pericol siguranța, și el a folosit gazul lacrimogen ca răspuns la agresiunea protestatarului. Macovei a adăugat că expertiza judiciară a demonstrat că polițistul a suferit traumatisme și procurorul este sigur că acestea au fost provocate de protestatar. În privința manifestanților, care s-au plâns că li s-a făcut rău de la gaze, iar unii au ajuns la spital, Macovei a spus că rezultatele expertizei medico-legale ar fi arătat că problemele de sănătate ale acestora ar fi fost nesemnificative.

„Gazul a fost îndreptat spre un singur om, dar în condițiile în care ceilalți erau alături, i-a afectat și pe ei.”

... a adăugat Alexandru Macovei. Iar despre gravitatea traumatismelor suferite de polițist, procurorul a spus că și acestea au fost nesemnificative. În martie, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea în privința acțiunilor polițiștilor care au stropit cu gaze lacrimogene protestatarii pașnici. Juriștii spuneau că aplicarea acestora a fost o măsură disproporționată, îndreptată împotriva manifestanților care nu prezentau niciun pericol. Potrivit directorului programului Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX, explicația Procuraturii nu corespunde realității.

Anterior, și Amnesty International Moldova și-a exprimat îngrijorarea privind folosirea gazelor lacrimogene în cadrul protestelor pașnice din fața Judecătoriei Orhei. Reprezentanții organizației subliniau că imaginile de la fața locului nu ar indica prezența vreunui pericol pentru ordinea publică, altercații sau violențe. Am încercat să obținem o reacție oficială de la Procuratura raionului Orhei, dar șeful instituției, Sergiu Bodorin, ne-a declarat că informații despre acest caz ne poate oferi doar procurorul responsabil. Alexandru Macovei nu a fost de găsit la telefonul de serviciu. Amintim că gazele lacrimogene au fost folosite contra manifestanților și în 2016, de Ziua Independenței. Atunci, mai mulți protestatari au fost stropiți cu gaze lacrimogene în Piața Marii Adunări Naționale. Polițiștii au spus că au recurs la mijloacele speciale pentru că manifestanții aveau un comportament violent.

Opinia ta contează. Comentează!