20:42:47 28.03.2024
Stiri

Brutarul din R. Moldova care NU coace „pâine obișnuită”

Economie 17.04.2019 09:01 Vizualizări2896 Autor: Ziarul National
Brutarul din R. Moldova care NU coace „pâine obișnuită” ucipifad.md


Unii părinți, adevărați gospodari, așa cum sunt moldovenii, inspiră copiii prin activitatea lor și le transmit și acestora dragostea de a face ceva frumos, util pentru societate. Așa începe istoria lui Andrei Bizgan din R. Moldova, tânărul ce a lansat o afacere de producere a pâinii, dar nu pâine obișnuită, ci pâinea pe care o ținem minte cu toții, cea care ne întoarce în copilărie, atunci când mama sau bunica, cu doar câteva ingrediente aduceau atâta fericire pe fețele noastre, oferindu-ne o bucată caldă de pace în mâinile noastre.

Și-a inițiat afacerea în anul 2013, dar ideea o avea încă din copilărie, când mergea împreună cu tata la moară, tatăl său ocupându-se aproape toată viața cu morăritul.

„Când eram mic și vedeam cum tata macină făină, îmi imaginam cât de bine ar fi ca eu să-l ajut, dar nu doar la lucru, ci să avem împreună produsul nostru, ce apare grație muncii noastre. Acesta a fost nu doar visul meu, ci și al tatălui. Cred că el a fost cel care m-a motivat să-i dau visului aripi”, a spus pentru ucipifad.md Andrei Bizgan.

Pe lângă faptul că la brutăria Tranzit SRL este produsă pâine de calitate, datorită lansării acestei afaceri au fost create noi locuri de muncă în regiune. La întreprindere sunt angajate astăzi 33 de persoane. Cu timpul, Andrei a decis să diversifice produsele, astfel, pe lângă pâine, consumatorii mai pot cumpăra chifle și plăcinte cu gust autentic.

„Produsele sunt nu doar calitative, dar și naturale. Utilizăm doar ingredientele cunoscute de toți din copilărie pentru producerea pâinii de casă. Drojdia este, la fel, naturală, produsă chiar de noi la întreprindere. Pentru chifle și plăcinte rețetele tot sunt cele pe care le foloseau bunicile noastre. Drojdia dospește și apoi este făcut aluatul. Pâinea și plăcintele sunt coapte pe vatră. Ne place că astfel mai păstrăm și această tradiție frumoasă”, zice brutarul.

Nu a fost totul atât de ușor precum pare, fiecare istorie de succes are în spate multă muncă și bani investiți, iar povestea lui Andrei Bizgan nu este o excepție. Pentru a produce chifle și plăcinte, familia nu dispunea de utilajul necesar, astfel, căutând mijloace de finanțare, au ajuns la concluzia că cea mai convenabilă este creditarea oferită de către IFAD.

„Utilajul din noua secție pentru chifle și plăcinte ne-a costat 700 de mii de lei, acești bani au fost obținuți în cadrul Programului IFAD(link). Am primit acest suport în luna decembrie 2017, iar în anul 2018, primăvara, deja am început a coace chifle și plăcinte. Datorită acestor bani nu doar am diversificat gama de produse, dar și am creat opt locuri de muncă suplimentare, greu de găsit în mediul rural. Mă bucur că am avut această posibilitate, astfel mi-am realizat micul meu vis”.

Andrei planifică să producă, în viitorul apropiat, și biscuiți, prăjituri, dar acest lucru va fi posibil doar dacă va mai găsi și alte oportunități de finanțare. Această schimbare va fi de mare folos, mai ales că o nouă țintă pentru produsele coapte la brutărie sunt supermarketurile din capitală.

„Dorim să dezvoltăm o direcție nouă și anume să producem biscuiți și prăjituri – produse naturale cu ingrediente sută la sută naturale, fără adaosuri sau coloranți. Datorită capacității înalte de producere, făina produsă la moară la tatăl meu nu este suficientă, de aceea măcinăm și la moara din Măgdăcești, satul vecin. Grâul este cumpărat de la producătorii autohtoni. Consumatorii apreciază produsele noastre, cei care înțeleg cât de important este să consumi un produs natural, fără adaosuri. Pâinea este vândută în magazinele din Rezina și Șoldănești. Anul trecut, tot datorită suportului IFAD, am participat cu produsele noastre la expoziția Moldagrotech, iar consumatorilor de pâine din Chișinău le-au plăcut mult produsele noastre. Cei care au cumpărat în prima zi au venit și în următoarele. Deci, în acest an, sperăm să ajungem și pe piețele din capitală. Nu avem așa capacitate pe moment pentru a îndestula și piața din Chișinău, mai avem nevoie de unele investiții. Pe zi producem circa trei mii de unități, inclusiv plăcinte și chifle”.

Datorită faptului că drojdiile naturale sunt produse la întreprindere prețul pâinii nu este mare, aceasta este vândută de rând cu cea produsă la alte brutării. Iar consumatorii din Șoldănești și Rezina au posibilitatea de a procura, pe lângă pâinea obișnuită, pâine cu usturoi și cu secară.

Și știți ce contează cel mai mult într-o afacere, pe lângă resurse? Susținerea celor apropiați.

„Mă bucur nespus de mult că am fost încurajat de soție și părinți, este foarte important să ai alături un sprijin moral, un sfat util la momentul potrivit. Doar împreună am reușit”, spune Andrei Bizgan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md