10:53:29 19.04.2024
Stiri

Klaus Iohannis, Angela Merkel și ceilalți șefi de stat și de guvern din cea mai mare familie politică europeană se întâlnesc la Sibiu, de Ziua Europei

Știri 17.04.2019 17:00 Vizualizări1322 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis, Angela Merkel și ceilalți șefi de stat și de guvern din cea mai mare familie politică europeană se întâlnesc la Sibiu, de Ziua Europei


Șefii de stat și de guvern și liderii de opoziție din cadrul Partidului Popular European, alături de președinții celor mai importante instituții europene – Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European – vor participa la 9 mai, la Sibiu, la Summitul PPE, a anunțat luni marea familie politică europeană, punctând că evenimentul se desfășoară în contextul Președinției României la Consiliul UE și a Summitului șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, avându-l drept „vârf de lance” pe președintele Klaus Iohannis.

Agenda Summitului PPE de la Sibiu va fi marcată de pregătirea reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern din data de 9 mai. Gazda evenimentului va fi președintele PPE, Joseph Daul, iar printre reprezentanții politici care vor lua parte se numără și Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European și candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, Ludovic Orban, președintele PNL, și Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al PPE.

Șefii de stat sau de guvern care vor participa la Summitul liderilor PPE sunt Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, Boyko Borissov, premierul Bulgariei, Klaus Iohannis, președintele României, Krišjānis Karins, președintele Letoniei, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Andrej Plenkovic, premierul Croației și Leo Varadkar, premierul Irlandei. Liderii principalelor instituții europene – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani – vor fi, de asemenea, prezenți.

Summitul se va desfășura la Complexul Muzeal Național Astra din Sibiu, transmite caleaeuropeana.ro.

România găzduiește la data 9 mai un summit informal al șefilor de stat sau de guvern, la Sibiu, în contextul în care asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va fi primul summit european din istorie organizat de Ziua Europei și are loc cu două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din perioada 23-26 mai.

Propunerea organizării acestei reuniuni a aparținut președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (PPE). La discursul său privind Starea Uniunii din septembrie 2017, Juncker a propus organizarea unui summit dedicat viitorului Europei la Sibiu, în timpul președinției române a Consiliului, pentru data de 30 martie 2019, preconizată a fi prima zi într-o Uniune Europeană cu 27 de membri în contextul retragerii Marii Britanii din UE.

Ulterior, președintele Consiliului European Donald Tusk (PPE) a propus ca acest Summit să aibă loc la data de 9 mai, în contextul Agendei Strategice a Liderilor.

Summitul UE de la Sibiu face parte din actuala Agendă Strategică a Liderilor, adoptată în octombrie 2017, iar principalul obiectiv al primului summit european organizat de Ziua Europei, 9 mai 2019, va fi pregătirea agendei strategice 2019-2024.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md