/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Un reportaj din Vărăncău, satul din piatră, unde timpul parcă s-a oprit în loc

missing
17 aprilie 2019, ora 20:33

Situată pe malul râului Nistru, înconjurată de dealuri pline cu pietre și nisip, localitatea Vărăncău din raionul Soroca are ceva specific doar ei – majoritatea gardurilor din sat sunt construite din piatră și nisip”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Mătușa Ileana se numără printre cei mai vârstnici oameni din sat. Are peste 80 de ani și de când se ține minte, gardurile au fost din piatră cu lut, iar acum… din piatră și ciment.

„Da, da, de la bătrâni așa am apucat. Așa de la bătrâni și așa și noi. Împrejur totul este făcut cu piatră. Am făcut o dată când eram tânără și acum la bărânețe am făcut iar. Se râschise totul și am făcut iar din nou.”

Spune că a încercat să construiască și din alte materiale, cum ar fi lemnul, dar piatra este cea mai rezistentă dintre toate.

Pui oleacă de ciment și piatra asta trăiește mai mulți ani. Dar așa să aduci fortanii ceea îngheață. Sunt care sunt făcuți buni, care nu prea”.

Pe Liubovi am surprins-o chiar în timp ce pregătea mortarul pentru a repara o bucată de gard. Femeia spune că puținele familii tinere din sat continuă tradiția, moștenită de secole de la străbuni.

„La noi în sat este mai multă piatră, în alte sate dacă nu-i piatră ei fac din scândură, din ce au. Lumea se adaptează la ceea ce-i convine. Ca să faci un gard din fier este mult mai scump decât din piatră. Acesta-i materialul care-i mai convenabil”.

Și Nicolae se mândrește cu locuința sa, care a fost construită din piatră cu aproape 80 de ani în urmă. Are două fete și zice că le va lăsa casa drept moștenire.

„Iată casa-i bună, nu-i nicio problemă. Avem multe cariere împrejur, nisip mult, avem cariere și cum să facă omul? Din ce să facem? Din lut? Avem și lut. Și facem din piatră și e tare bun lucru”.

Casele mai vechi, tot din piatră și lut, încă mai rezistă timpului. Chiar dacă de multă vreme nimeni nu le-a mai pășit pragul.

Satul Vărăncău este un sat tare vechi, care toate gardurile, toate construcțiile sunt din piatră naturală, care este scoasă din carierele noastre. Această tradiție există de la străbuneii noștri, care tot din piatră făceau pentru că așa este localitate noastră. Împrejur sunt stânci cu piatră”, Petru Boțoc, primarul comunei Vărăncău.

În apropiere de localitate sunt și câteva cariere de piatră.

Anume de aici, majoritatea locuitorilor din Vărăncău și-au luat piatră pentru locuințele și gardurile lor, doar că de mai bine de 15 ani, această carieră nu mai este funcțională”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Avem peste 560 de gospodării, dintre care toate acestea au fost construite cu piatră din cariera satului Vărăncău. Acum, din păcate, cea mai mare problemă la noi în localitate și îi dureros, faptul că tinerii nu rămân în localitate, nu-s locuri de muncă și tinerii pleacă și de aceea s-a stopat și construcția caselor. Din anii 98, practic, la Vărăncău nu se construiesc case. Și de aia nici nu funcționează aceste cariere”, Petru Botoc, primarul comunei Vărăncău.

Pe vremuri, satul Vărăncău era considerat și „părintele cretei” datorită carierelor imense. Cândva, toate școlile din țară erau aprovizionate cu cretă de la Vărăncău. Prima menţionare istorică a acestei localităţi datează din secolul al XV-lea. În prezent, aici își duc traiul peste 1700 de locuitori.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram