image
Sursa foto: pametnaroda.cz

Pedro Fuentes, unul dintre cei mai vestiți disidenți cubanezi, la Chișinău: Meritați să fiţi liberi, dar trebuie să luptați

„Libertatea are un preţ şi acest preţ este sacrificiul”. Declaraţia a fost făcută pentru Jurnal TV de către unul dintre cei mai vestiți disidenți cubanezi, juristul Pedro Fuentes.

Toate regimurile dictatoriale se asemănă între ele, ne-a mărturisit Fuentes, care a stat încarcerat 16 ani pe timpul lui Fidel Castro. Fiind la Chișinău, disidentul cubanez a înțeles un lucru - oameni de aici merită mai mult.

„Eu am luptat împreună cu Fidel, cu Raul şi cu Che Guevara pentru Revoluţie. Apoi, Fidel Castro a trădat Revoluţia. Noi am luptat pentru o revoluţie democratică, iar Fidel Castro a transformat-o într-o revoluţie comunistă, ceea ce nu este nici pe departe conform cu Libertatea. După asta, noi am decis să luptăm împotriva lui Castro. Asta m-a costat scump pe mine. Au vrut să mă împuşte cu plutonul de execuţie”, mărturisește disidentul cubanez.

Pedro Fuentes a scăpat cu viaţă datorită intervenţiei preşedinţilor de la acea vreme a altor ţări latino-americane, dar a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, plus încă 30 de ani pe care urma să-i petreacă în Cuba fără drepturi civile.

A ispășit fără drept de apel 16 ani de detenţie, în care a văzut toate ororile regimului, iar apoi s-a refugiat în Statele Unite ale Americii. Spune că după toţi aceşti ani în care a suferit enorm, nu ar renunţa pentru nicio clipă la idealurile sale de luptă pentru democraţie şi libertate. Pedro Fuentes are un mesaj pentru cetăţenii moldoveni, despre care spune că sunt oameni cumsecade, care merită mai mult.

„Voi meritaţi să fiţi liberi, dar ca să fiţi liberi, trebuie să luptaţi. Libertatea are un preţ şi acest preţ este sacrificiul. Trebuie să vă sacrificaţi o parte din timpul vostru şi din resursele voastre pentru a obţine această libertate. Asta este foarte şi foarte important. Anume acum este timpul ca să treceţi la acţiuni”, a menționat Pedro Fuentes.

Discuția integrală cu disidentul cubanez Pedro Fuentes va fi difuzată la Jurnal TV în timpul apropiat.

Pedro Fuentes a participat la revoluția împotriva generalului Batista. Apoi a încercat să-l răstoarne pe Fidel Castro. A petrecut 16 ani în închisoare, apoi s-a refugiat în America. Pedro Fuentes-Cid este un foarte cunoscut avocat în Florida, activist civic și, în acest moment, unul dintre oamenii-cheie în negocierea viitorului Cubei.

După încercarea eșuată de răsturnare a Guvernului de la Havana în anii 50, Pedro Fuentes a fost condamnat la 30 de ani de închisoare politică, ispășind fără drept de apel 16. Cooptat ulterior în structurile de putere ale liderului Castro, conferențiarul şi-a continuat studiile în Drept, Studii americane şi Științe politice în cadrul universităților din Paris, Miami şi, desigur, Havana. În prezent, Pedro Fuentes susține cauza cubaneză prin intermediul mass-media, fiind un obișnuit al emisiunilor de radio şi televiziune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: