(video) Da, ori ba: Blocul ACUM vine cu un răspuns pentru PSRM

Blocul ACUM organizează o conferință de presă, unde va veni cu un răspuns la oferta PSRM-ului.

Foto: UNIMEDIA

UNIMEDIA transmite live evenimentul.

UNIMEDIA amintește că după ședința Consiliului Republican al PSRM, reprezentanții formațiunii au luat decizia că sunt gata să creeze o majoritate parlamentară cu Blocul ACUM, cu condițiile PSRM-ului de a susține cele trei blocuri anunțate anterior de socialiști. În caz contrar, Igor Dodon a menționat că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

De menționat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a prezentat o declarație cu privire la acțiunile partidului în ceea ce privește o viitoare coaliție de guvernare. Astfel, conducerea PSRM a specificat condițiile fracțiunii pentru crearea unei alianțe.

Blocul I:

1. Anularea legii care pune pe umerii cătățenii recuperarea miliardului furat. Creare unei comisii parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați.

2. politica socială pro-activă prin adoptarea legislației: - de indexare a pensiilor de 2 ori pe an; - de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

3. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Anularea legii numite „Combaterea propagandei” prin care au fost interzise retransmirerea posturilor rusești de televiziune.

4. Ratificarea Cartei Europene a limbilor minoritare sau regionale pe care R. Moldova a semnat-o în 2002.

5. Adoptarea în redacție nouă a legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică în RM.

6. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuzia.

Blocul II: Consolidarea instituțiilor statului

Reîmputernicirea președintelui statului, atribuțiile care au fost în vigoare la 1 octombrie 2016. Revenirea SIS-ului în subordinea președintelui.

Blocul III

Fucția de speaker al Legislativului să revină PSRM. Pentru această funție, partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rând pentru a permite președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova, se arată în declarația PSRM.


Pub