Ultima oră: Blocul ACUM este gata să discute cu PSRM: Platforma DA și PAS propune crearea unui grup de lucru comun cu Partidul Socialiștilor

Blocul ACUM este gata să discute cu Partidul Socialiștilor. Despre aceasta au anunțat liderii Blocului politic în cadrul unei conferințe.

Foto: UNIMEDIA

Blocul ACUM propune PSRM-ului crearea unui grup de lucru comun unde vor putea purta discuții.

Co-fondatorul Blocului, Andrei Năstase, a declarat că în curând ar fi bine să se organizeze o nouă ședință a Parlamentului, iar până pe data de 25 aprilie să se aleagă funcțiile de conducere a Legislativului, printre care și Comisiile Parlamentare.

Blocul ACUM cere o garanție PSRM-ului că pe viitor nu va face o coaliție cu partidele oligarhice.

Maia Sandu și Andrei Năstase au mai adăugat că alegerile anticipate nu sunt o opțiune și sunt în detrimentul cetățenilor.

Potrivit celor din blocul ACUM, din partea PAS și Platforma DA, din grupul de lucru vor face parte Sergiu Litvinenco, Mihai Popșoi, Oazu Nantoi, Alexandru Slusari, Chiril Moțpan și Igor Munteanu.

Întrebată dacă aceste discuții dintre Blocul ACUM și PSRM nu încalcă angajamentul făcut anterior că nu vor face coaliție cu Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, Maia Sandu a declarat că ei nu fac o alianță și că sunt doar niște discuții pe marginea unor proiecte de lege.

UNIMEDIA amintește că după ședința Consiliului Republican al PSRM, reprezentanții formațiunii au luat decizia că sunt gata să creeze o majoritate parlamentară cu Blocul ACUM, cu condițiile PSRM-ului de a susține cele trei blocuri anunțate anterior de socialiști. În caz contrar, Igor Dodon a menționat că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

De menționat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a prezentat o declarație cu privire la acțiunile partidului în ceea ce privește o viitoare coaliție de guvernare. Astfel, conducerea PSRM a specificat condițiile fracțiunii pentru crearea unei alianțe.

Blocul I:

1. Anularea legii care pune pe umerii cătățenii recuperarea miliardului furat. Creare unei comisii parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați.

2. politica socială pro-activă prin adoptarea legislației: - de indexare a pensiilor de 2 ori pe an; - de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

3. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Anularea legii numite „Combaterea propagandei” prin care au fost interzise retransmirerea posturilor rusești de televiziune.

4. Ratificarea Cartei Europene a limbilor minoritare sau regionale pe care R. Moldova a semnat-o în 2002.

5. Adoptarea în redacție nouă a legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică în RM.

6. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuzia.

Blocul II: Consolidarea instituțiilor statului

Reîmputernicirea președintelui statului, atribuțiile care au fost în vigoare la 1 octombrie 2016. Revenirea SIS-ului în subordinea președintelui.

Blocul III

Fucția de speaker al Legislativului să revină PSRM. Pentru această funție, partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rând pentru a permite președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova, se arată în declarația PSRM.


Pub