(video) Cum au fost salvate cele 16 statui care împodobeau turla catedralei de la Notre Dame

Cele 16 statui care împodobeau fleşa (turla) catedralei de la Notre Dame au fost salvate de flăcări. Săptămâna trecută au fost trimise în sud-vestul Franţei pentru a fi renovate, nu însă şi cocoşul care s-a topit sub dogoarea focului.

“Din păcate, cocoşul s-a topit”, a deplâns marţi Patrick Palem, de la atelierele Socra situate în Marsac-sur-l’Isle în apropiere de Périgueux, însărcinată cu restaurarea statuilor din cupru, datând din secolul al XIX-lea, reprezentându-i pe cei 12 apostoli şi cei patru evanghelişti.

Cocoşul urma să fie coborât în iunie pentru a fi restaurat de asemenea la atelierele Socra, firma de conservare şi restaurare a operelor de artă şi monumente istorice.

Cocoşul adăpostea, potrivit site-ului catedralei, relicvele sfintei Genevičve şi ale lui Saint Denis precum şi un fragment din coroana de spini a lui Iisus, menite să-i protejeze pe parizieni.

Restaurarea celor 16 statui “este deocamdată oprită şi amânată, nu mai reprezintă o prioritate”, a declarat AFP, Patrick Palem, specialist de 40 de ani în restaurarea patrimoniului şi fost PDG al atelierelor Socra, vândute în octombrie, scrie stirileprotv.ro

Restaurarea statuilor era estimată de Socra “la aproximativ 400.000 de euro”, a precizat el.

Prioritatea este un şantier la scară mare, reconstrucţia şi renovarea catedralei Notre-Dame, care ar putea dura între 15 şi 20 de ani, probabil la costul de mai multe sute de milioane de dolari”, a estimat specialistul.

Sursa: AFP


Pub