O nouă abordare pentru domeniul IT: evoluții și priorități în sectorul strategic al economiei naționale

Sectorul IT din Republica Moldova continuă să înregistreze creșteri-record și, în același timp, este mai consolidat ca niciodată. Cele mai importante date, cifre și evenimente care au marcat începutul anului 2019 în domeniu, trasează direcțiile în care urmează să se dezvolte acest sector strategic pentru economia țării noastre.

Cifre fără precedent

+40%. Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat comparativ cu anul 2016 și a crescut cu 40% față de anul 2017. 164 milioane USD este valoarea exporturilor de servicii IT în 2018, conform datelor publicate de către Banca Națională a Moldovei.

Rezultatele se datorează în mare parte politicilor favorabile dezvoltării sectorului (în special promovării Legii Parcurilor IT), dar și investițiilor în capitalul uman, ca răspuns la necesitățile stringente ale companiilor autohtone de a suplini locurile de muncă existente și de a crește substanțial, concurând acerb pe plan regional.

400 de rezidenți. Moldova IT Park, lansat la inițiativa a 15 companii membre ATIC (Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC) la începutul anului 2018, a înregistrat cel de-al 400-lea rezident, depășind așteptările inițiale privind veniturile prognozate, numărul total de rezidenți și numărul de angajați. Prognozele preliminare la începutul anului 2018 estimau atingerea numărului de 400 de rezidenți în decurs de 3-5 ani.

7 milioane USD este valoarea investițiilor din ultimii 3 ani pentru crearea și dezvoltarea Tekwill. Printr-o investiție inițială capitală din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, fiind implementat de ATIC în parteneriat cu UTM, Tekwill reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte în domeniul dezvoltării educației, pentru a livra forța de muncă atât de necesară sectorului, precum și dezvoltarea antreprenoriatului IT din Republica Moldova. Datorită succesului de care se bucură, proiectul reprezintă un exemplu care se planifică a fi extins în afara Tekwill-ului existent.

Sectorul TIC – o nouă abordare. Prioritățile ATIC pentru următorii ani 

Analizând evoluțiile din sector și urmărind susținerea tendinței de creștere, asociația reprezentativă a companiilor din domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor, ATIC, și-a revizuit prioritățile și a decis reabordarea activităților planificate prin prisma celor mai stringente necesități ale membrilor. Pentru realizarea noilor sale obiective și punerea în aplicare a strategiei elaborate, în martie 2019 ATIC a desemnat un nou Consiliu al Directorilor, constituit din 7 membri reprezentanți ai companiilor TIC: Veaceslav Cunev, Deeplace, Olga Surugiu, Orange, Roman Știrbu, Simpals, Iurie Coroban, AlfaSoft, Andrey Aydov, QSystems, Stefano Iannucci, Switchover, Onisim Popescu, Bass Systems.

Fiecare dintre membri a fost ales datorită unei viziuni care va contribui la dezvoltarea ATIC într-o nouă structură menită să dezvolte cel mai dinamic sector din Moldova.

Veaceslav Cunev, „Deeplace”, Președintele Consiliului ATIC: „Viziunea ATIC este că sectorul TIC va deveni un facilitator al economiei naționale, iar organizația va contribui activ la procesul de transformare a sectorului TIC din Moldova într-un motor de creștere, axat pe principiile concurenței loiale, transparenței, liberei și liberei piețe, în conformitate cu reglementările internaționale, prin crearea unui mediu de business, educațional și social mai bun pentru jucătorii TIC din Moldova. ATIC va promova în mod activ interesele membrilor săi prin implicarea în sferele de reglementare, educație, consolidare a capacităților, sporirea competitivității pentru ca tehnologiile informaționale să devină o parte a oricărui sistem și proces care să-i asigure dezvoltarea.”

Olga Surugiu, „Orange”, Vicepreședinte al Consiliului Directorilor ATIC: „Consider că preocuparea principală a sectorului ar trebui să fie sporirea cunoștințelor în domenii inovatoare, precum inteligența artificială, big data, machine learning, robotizare și automatizare. Ne dorim să creștem numărul locurilor de muncă în aceste domenii de viitor, precum și să sporim competențele IT, prin crearea produselor IT proprii, care pot fi ulterior fi exportate. Valorificarea potențialului intelectual local este o altă prioritate.

Consider că implicarea activă împreună cu eforturile consolidate ale asociației vor spori atractivitatea sectorului, contribuind la dezvoltarea economică și socială a țării.”

Roman Știrbu, „Simpals”, membru al Consiliului de Directori ATIC: „Prioritățile noastre, determinate de dificultățile/provocările cu care se confruntă companiile TIC, vor fi: încurajarea dezvoltării noilor proiecte în domeniul de referință; susținerea și dezvoltarea programelor de studii pre-universitare și universitare în domeniul TIC; menținerea unei bune comunicări cu Guvernul și alte instituții de stat pentru perfecționarea sectorului; încurajarea comunicării efective a membrilor din cadrul ATIC, dar și facilitarea investițiilor în domeniul TIC”. 

Andrei Aydov, „QSystems”, membru al Consiliului de Directori ATIC: „Fiind unul dintre cei mai longevivi membru al ATIC, mi-am dorit demult să contribui la dezvoltarea soluțiilor, produselor, inovațiilor și a industriei IT, și anume: dezvoltarea unui segment de companii în scopul majorării capitalizării și atragerii investițiilor în Moldova; promovarea imaginii Moldovei și a produselor locale IT la nivel internațional; consolidarea cooperării cu Guvernul, pe dimensiunea inovării în baza propriilor produse și a evoluțiilor companiilor ATIC”. 

Noua abordare ATIC va fi susținută și de restructurarea echipei executive, care este acum compusă din doi directori: Marina Bzovii (responsabilă pentru membri, reglementare și realizarea obiectivelor creșterii ATIC) și Ana Chirița (responsabilă de proiecte strategice existente și ulterioare). Pentru 2019 și următorii ani ATIC își propune o agendă ambițioasă, concentrându-se pe câteva domenii strategice: lobby și advocacy; schimb de cunoștințe (comunicarea cu membrii și crearea rețelelor de afaceri), dezvoltarea de parteneriate strategice și proiecte.

*** 

Despre ATIC

Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește companii din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor cheie al creşterii economice şi dezvoltării durabile a ţării. Pe plan internaţional ATIC promovează sectorul ca partener de încredere şi cu mare potenţial de a răspunde necesităţilor clienţilor interesaţi de outsourcing în sfera tehnologiilor informaţionale şi proceselor de business.

Subiecte similare