Dosarul lui Vladimir Filat nu va fi trimis din nou la Curtea Constituțională
Social 16 aprilie 2019, 20:00 | 939

Judecătorii au respins cererea avocaților săi privind ridicarea excepției de neconstituționalitate. Asta după apărătorii fostului premier s-au referit la faptul că în cel de-al doilea dosar, judecătorii nu s-au pronunțat cu privire la măsura de arestare preventivă în privința clientului lor.

Avocații lui Filat spun că vor contesta decizia în instanța ierarhic superioară.

La proces a fost pusă în discuție și o solicitare a apărării, de la ședința anterioară, prin care cer declinarea competenței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, de a examina cauza lui Vladimir Filat.

După stabilirea unei alte ședințe, președintele completului de judecată a căzut de acord ca Filat să discute, cinci minute, cu presa, anunâîndu-l pe șeful de escortă. Acesta însă, imediat după închidere, -a scos pe jurnaliști din sală, motivând că le va permite să intre peste câteva minute, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, ne-a comunicat că, de fapt, Vladimir Filat nu ar fi vrut să ofere un interviu.

În replică, avocatul lui Filat ne-a spus că și în acest caz au fost ridicate bariere de ordin administrativ.

Vladimir Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii susțin că el a încheiat, în 2013, un contract de asistență cu o firmă de consultanță din Washington, pentru un partid. Fostul premier ar fi plătit în schimb aproape 13 milioane de lei, iar periodic ar fi efectuat transferuri din conturile companiilor gestionate printr-un intermediar, în care ar fi fost depozitați bani obținuți ilegal din Banca de Economii. Infracțiunea prevede între cinci și 10 ani de pușcărie.

Opinia ta contează. Comentează!