07:46:09 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Blocul „ACUM” testează în continuare socialiștii: A creat un grup de lucru care să discute cu PSRM, până pe 25 aprilie, încă cinci inițiative ale „ACUM”

Politică 16.04.2019 13:17 Vizualizări2358 Autor: Ziarul National
VIDEO // Blocul „ACUM” testează în continuare socialiștii: A creat un grup de lucru care să discute cu PSRM, până pe 25 aprilie, încă cinci inițiative ale „ACUM”


Consiliul Politic al Blocului „ACUM” a decis să creeze un grup de lucru, însărcinat să poarte discuții cu socialștii până pe 25 aprilie curent, vizavi de încă cinci inițiative legislative ale blocului care ar urma să fie înregistrate astăzi la Secretariatul Parlamentului.

Inițiativele legislative țin, printre altele, de demiterea procurorului general și numirea în loc a unui „procuror independent, de preferat european”, demiterea secretarilor de stat pentru că ar fi făcut ilegal campanie electorală, nefiind degrevați din funcții, demiterea membrilor CEC, dar și de anularea legii care prevede acordarea cetățeniei moldovenești contra investiții.

De asemenea, „ACUM” așteaptă cel puțin opt semnături de la socialiști pentru a putea înregistra și inițiativa privind demiterea directorului SIS.

Din acest grup vor face parte Sergiu Litvinenco, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi de la PAS, dar și Alexandru Slusari, Chiril Moțpan și Igor Munteanu de la PPDA.

„Vrem să discutăm în continuare și să vedem dacă există curaj la PSRM pentru dezoligarhizarea republicii”, a declarat Maia Sandu.

Blocul „ACUM” se declară împotriva alegerilor anticipate, care ar fi în detrimentul oamenilor, dar în beneficiul regimului oligarhic, și așteaptă de la socialiști „un angajament public că nu vor face nici acum, nici pe viitor o alianță de guvernare cu Plahotniuc și partidul său”.

CITIȚI și VIDEO // Socialiștii au DECIS: Coaliție doar cu Blocul „ACUM”, în schimbul funcției de spicher, al unui fotoliu de prim-vicepremier și conducerea a TREI ministere

Maia Sandu a reiterat faptul că Blocul „ACUM” nu va discuta cu socialiștii despre funcții într-un eventual guvern comun, întrucât blocul este gata să-și asume conducerea unui executiv minotitar.



Declarația Blocului „ACUM”, după ședința Consiliului Politic:

Consiliul Blocului Politic ACUM, întrunit în ședința de 16 aprilie, a luat act de poziția Consiliului Republican al PSRM, inclusiv de opțiunea socialiștilor de a merge în alegeri anticipate organizate în condițiile actualului sistem electoral mixt, aplicat și în scrutinul din 24 februarie, lucru care ar fi în detrimentul oamenilor, în detrimentul proceselor democratice, dar în beneficiul regimului oligarhic.

În continuare, așteptăm un angajament ferm din partea PSRM, făcut public, cu privire la neadmiterea nici acum, nici pe viitor a unei coaliții cu Plahotniuc și partidul controlat de el.

Blocul ACUM reiterează necesitatea primordială de eliberare a tuturor instituțiilor statului din captivitate ca precondiție pentru realizarea angajamentelor asumate în fața alegătorilor. De asemenea, pledăm pentru neadmiterea alegerilor anticipate în condițiile controlului oligarhic asupra instituțiilor de drept și de reglementare, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale, a Consiliului Audiovizualului, a Procuraturii, a Centrului Național Anticorupție etc.

Considerăm necesară deblocarea activității Parlamentului, prin reluarea ședinței de constituire a acestuia, crearea organelor de lucru ale legislativului, stabilirea acțiunilor prioritare, inclusiv revenirea la sistemul proporțional de vot și îmbunătățirea acestuia în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, adoptarea proiectelor de acte normative privind dezoligarhizarea și restabilirea statului de drept, completate astăzi cu alte cinci inițiative legislative ale Blocului ACUM.

În acest sens, considerăm oportună crearea unui grup de lucru, constituit din reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale Blocului ACUM și PSRM, mandatat să discute pînă pe 25 aprilie inițiativele legislative ale Blocului ACUM și ale fracțiunii PSRM, care se referă la dezoligarhizare și implicit la îmbunătățirea vieții oamenilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md