20:09:39 25.04.2024
Stiri

Expert: „Viitorul guvern va trebui să aibă și un plan ANTICRIZĂ. Tărăgănarea formării unei majorități parlamentare și, respectiv, a guvernului va compromite acordul cu FMI și finanțarea macro-financiară de 100 de milioane de euro din partea UE”

Economie 16.04.2019 13:38 Vizualizări1275 Autor: Ziarul National
Expert: „Viitorul guvern va trebui să aibă și un plan ANTICRIZĂ. Tărăgănarea formării unei majorități parlamentare și, respectiv, a guvernului va compromite acordul cu FMI și finanțarea macro-financiară de 100 de milioane de euro din partea UE”


Viitorul guvern, indiferent de ce culoare politică va fi, va trebui să aibă un plan „B” - un plan anticriză, consideră jurnalistul economic Vlad Bercu. Acesta vorbește despre prognoze economice „nu tocmai optimiste”.

Potrivit expertului, membrii următorului guvern se vor confrunta cu două probleme majore. Pe plan intern e vorba de incertitudinea politică, care a cuprins republica noastră după alegerile parlamentare. Situația s-ar putea agrava în cazul unor alegeri anticipate. Pe de altă parte, economia globală a intrat într-un „declin sincronizat”. „Și prognozele privind evoluția economiei moldovenești sunt mai pesimiste. Banca Mondială a redus prognoza creșterii PIB-ului R. Moldova de la 3,8% la 3,6%, iar FMI – de la 3,7 la 3,5%”, a spus acesta, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Perioada de ascensiune economică înaltă a ajuns la final şi urmează reducerea ritmului de creștere, spune sursa citată. Ultimul raport al FMI constată că rata anuală de creștere în R. Moldova în anii 2001-2010 a fost de 5,1 la sută, în ultimii zece ani de 4,6 la sută, iar pentru anii 2019-2021 se anticipează o creștere a PIB-ului de 3,5-3,8 la sută.

„Viitorul guvern va fi impus, probabil, să facă faţă unor șocuri externe. Până în 2020 ar putea exista toate condiţiile pentru declanşarea unei crize financiare, urmată de o recesiune la nivel mondial, anticipează economiști americani și europeni. Reducerea „sincronizată” din Europa, SUA, China și alte țări, prognozată de FMI, va avea un impact direct asupra economiei moldovenești. Reducerea importurilor și investițiilor este primul efect resimțit în cazul unei crize în principalele țări-partenere”, spune Bercu.

În plus, incertitudinea politică și interesele moștenite subminează agenda de reformă și procesul de investiții. „Tărăgănarea formării unei majorități parlamentare și, respectiv, a Guvernului va compromite acordul cu FMI și finanțarea macro-financiară de 100 milioane de euro din partea UE, agreată încă în iulie 2017. În plus, ar fi compromise termele de realizare a unor acțiuni prevăzute de Acordul de Asociere, mai ales în cazul unor alegeri parlamentare anticipate”.

Sunt scenarii care ar putea deveni realitate în cazul perpetuării incertitudinii politice și unei crize economice la nivel mondial. „Viitorul Guvern ar trebui să aibă în vedere și un astfel de scenariu, pentru a evita situația dintimpul crizei din 2008, când primele semne ale acesteia au fost neglijate, și autoritățile au fost nevoite, eufemistic vorbind, să „stingă incendiul, nu să-l prevină””, a adăugat expertul.

Astfel, Vlad Bercu crede că singurul mod de a face faţă unei eventuale crize venite din exterior rămân aceleaşi: reformele structurale şi majorarea veniturilor. „Există însă puţine semne evidente că o situaţie similară cu cea din 2008 s-ar putea repeta în viitorul apropiat. Şi totuşi, până în 2020 ar putea exista toate condiţiile pentru declanşarea unei crize financiare, urmată de o recesiune la nivel mondial, anticipează economistul american Nouriel Roubini, supranumit „Dr. Doom”, a conchis jurnalistul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md