‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn această lună, în Marea Britanie va fi lansat primul îngrășământ organic din lume...

În această lună, în Marea Britanie va fi lansat primul îngrășământ organic din lume obținut din bateriile uzate

‹ adv ›
‹ adv ›

Îngrășămintele organice devin din ce în ce mai populare în întreaga lume, însă producerea acestora este destul de costisitoare, iar rezervele epuizabile. Producătorii finlandezi de îngrășăminte, însă, propun o alternativă cât se poate de originală: în această lună vor lansa pe piață un produs inovațional obținut în baza unei tehnologii speciale – îngrășăminte lichide organice obținute din bateriile uzate.

Procesul de obținere a îngrășământului este declarat a fi unicul în lume care permite extragerea zincului și a manganului din bateriile uzate și producerea de îngrășăminte lichide organice. Produsul a fost premiat cu medalie de aur în cadrul Agricultural Machinery Trade Fair din Helsinki 2018, fiind important pentru agricultură, ecologie, dar și econom de energie.

În timp ce deficitul de zinc este înregistrat la 10-15% din culturile de câmp în Marea Britanie, în principal cele cultivate pe soluri nisipoase cu pH ridicat, deficitul de mangan este caracteristic pentru toate tipurile de sol.

Ținând cont de faptul că, în Marea Britanie sunt cultivate culturi importante cum ar fi: sfecla de zahăr, mazărea și orzul, deficiențele nutriționale pot avea un impact negativ asupra randamentului. Astfel, fermierilor le este recomandat să efectueze teste ale solului și țesuturilor plantelor înainte de a administra îngrășăminte lichide cu zinc și mangan pentru a stabili cantitatea necesară de îngrășământ.

Produsul original al companiei finlandeze este vândut sub formă concentrată pentru diluare ulterioară. În funcție de specie, necesitățile acesteia, precum și de recomandările agronomilor, îngrășământul este administrat în doză de 2-3 litri de concentrat per hectar, care asigură 120-180 g zinc per ha, 124-186 g de mangan, precum și 156-234 g de sulf.

Potrivit rezultatelor experiențelor efectuate în Finlanda, pe solurile unde a fost administrată cantitatea de 3 litri/ha produs în anul 2017, randamentul la grâu s-a mărit cu 350 kg/ha și la orz cu 900 kg/ha, fiind efectuată o singură administrare a produsului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii