Silvia Radu vine cu dezmințiri și spune că presa manipulează, cu privire la numărul medicilor care au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate

„Tirajarea știrilor manipulatorii despre resursele umane în sănătate se pare că este, mai nou, singura preocupare a unor nespecialiști, autointitulați experți”, cel puțin asta spune Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, asta după ce în presă au apărut mai multe informații referitor la numărul medicilor care au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate.

Foto: UNIMEDIA

„Nu de alta, dar mi se pare dubios că în nici un caz nu a fost cerută poziția oficială a ministerului de resort. Poate explicațiile noastre îi opreau pe unii să publice știri false. Dar probabil scopul a fost altul. În fine, se tot acuză fără probe, folosind arbitrar și haotic cifre din rapoarte preliminare, iar acum vedem și cifre adunate pe 12 ani și comparate cu …NIMIC!

Dragi prieteni, atunci cînd prezinți o statistică de cifre, adunate de 12 ani, trebuie să o compari cu ceva, nu ? Nu înțeleg de ce 12 ani? De ce nu 11 sau 15 ani ? Sau 4 ani sau 8 ani? Care a fost raționamentul autorilor care au ales să adune cifrele pe 12 ani? Și cu ce le compară, de trag concluziile respective?”.

Potrivit lui Radu, experții au luat în calcul că în acești ani au avut loc mai multe evenimente care puteau accelera aceste procese: „de exemplu recunoașterea diplomelor emise de USMF „N. Testemițanu” mai ușor în alte state, sau regimul liberalizat de vize sau dobîndirea cetățeniei române? Ați văzut undeva vreo analiză cîți medici au intrat în sistem în 12 ani și cîți s-au pensionat? Cîți au fost formați? Care este evolutia cifrelor de studenți la medicină? Toate acestea îmi aduc aminte de celebrul vers:” ..e ușor a scrie versuri cînd nimic nu ai a spune”.

În curând va fi gata raportul definitiv al anuarului statistic și vom face un eveniment public, inclusiv cu invitarea presei, unde vom răspunde la toate întrebările, inclusiv și evoluția salariilor în domeniu, din 2016 încoace, cât și progresele privind implementarea Strategiei de Dezvoltare a Resurselor Umane în Sănătate.

Până atunci, rog reprezentanții mass-media să nu mai tirajele știri manipulatoare, cu cifre speculative și să solicite opinia ministerului, daca au nedumeriri cu privire la datele statistice.

Este trist faptul că se încearcă să se exercite presiuni inutile asupra unui sistem în reformare, astfel propagând în permanență o imagine negativă a sistemului de sănătate din Republica Moldova, fără a lua în considerare munca și dedicația majorității lucrătorilor din domeniu, care merită tot respectul”, a conchis aceasta.

UNIMEDIA Aproape 3.200 de medici au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate în parcursul ultimelor 12 ani. Statistica arată că sute de medici vor să plece, iar tendința este în creștere, față de anii precedenți când exodul masiv era printre asistentele medicale. Salariile crescute trâmbițate de autorități nici pe departe nu au constituit un motiv de a rămâne, potrivit sănătateinfo.md.


Pub