Stână în curtea casei
Social 15 aprilie 2019, 09:30 | 1314

O turma de capre aduce bunastare unora si probleme, altora. Din prima categorie face parte o familie din orasul Codru, iar din a doua - ceilalti oameni din localitate. Acestia nu inteleg de ce trebuie sa suporte mizeria si mirosul neplacut, care persista in toata mahalaua. Ar fi incercat sa rezolve problema pe cale amiabila, dar fara succes.

Un gard din sârmă, un ocol acoperit cu tablă ruginită, o movilă de băligar și câțiva câini. Acesta este locul unde sunt ținute caprele familiei Toma. Mirosul insuportabil te doboară. Oamenii din vecinătate spun că locuiesc lângă un adevărat focar de infecție.

Localnicii spun că au încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, dar fără succes.

Obosiți de problema caprelor, oamenii au mers la Primăria orașului Codru... Acolo au înțeles că stăpânii caprelor ar avea liber să facă ce vor.

Am mers la gospodăria, unde se ține turma de capre. Cât am stat la poartă, nu a ieșit nimeni. ”Din păcate, legislația nu reglementează acest aspect, iar referitor la numărul de animale, care pot fi întreținute într-o anumită gospodărie, trebuie să fie stabilit de consiliile locale”, ne-a explicat Vitalie Carauș, șeful Direcției sănătate și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Chiar dacă Primăria Codru are un astfel de document, unde este scris că numărul caprelor de pe lângă casă nu trebuie să depășească cifra de cinci, acesta nu este respectat. Singura soluție ar fi o amendă sau un loc special amenajat pentru astfel de animale, dar, deocamdată, localnicii își pun sănătatea în pericol, afirmă Vitalie Carauș.

Primarul orașului Codru, Vladimir Munteanu, ne-a declarat că subalternii săi au fost în repetate rânduri la familia cu pricina, dar stăpânii caprelor nu le-ar fi permis să intre în ogradă și chiar i-ar fi insultat. Totodată, ar fi fost efectuate controale de către ANSA, dar îngrijitorii de capere ar fi ignorat instrucțiunile autorității. Ulterior, în cadrul Agenției a fost creată o comisie, care să vadă cum poate fi rezolvată problema localnicilor.

Gheorghe Ciobanu, inspector principal din cadrul ANSA ne-a spus că nu poate să întreprindă nimic, pentru că nu posibilități reale. El a precizat că problema va fi curând soluționată, dat fiind că stăpânii caprelor au solicitat un teren în extravilan că să mute stâna acolo.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie