Echipamente uzate în spitalele din țară
Social 15 aprilie 2019, 21:02 | 1916

Majoritatea Unitatilor de Primiri Urgente si Sectiilor de Reanimare si Terapie Intensiva duc lipsa de echipamente absolut necesare pentru salvarea vietilor omenesti si diagnosticarea corecta a bolilor. In cazurile in care dispozitivele medicale exista, ele ori nu functioneaza, ori sunt foarte vechi. Sunt constatarile Oficiului Avocatului Poporului, facute in baza chestionarelor trimise in 31 de spitale din republica, dar si in urma unor vizite ale specialistilor.

Unităţile de Primiri Urgente monitorizate duc lipsă de echipamente în proporție de peste 30 la sută. În cinci din 15 instituții nu sunt sisteme de gaze medicale, deși câte un astfel de aparat trebuie să-i revină fiecărui pacient de la Primiri Urgente.

Și aparatele pentru anestezie generală din cinci Unităţi de Primiri Urgente au o uzură de sută la sută. Totodată, deși sunt vechi, 25 de utilaje din Secția Reanimare și Terapie intensivă a unui spital municipal nu sunt verificate metrologic.

30 la sută din Unitățile de Primiri Urgente nu sunt dotate suficient cu butElii de oxigen cu manometru şi cu monitoare pentru parametrii vitali. Situația în privința monitoarelor este și mai gravă în Secțiile Reanimare și Terapie Intensivă.

De asemenea, este criză de aparate de măsurare a gazelor sanguine. Situația este similară și în cazul infuzomatelor, asta în situația în care fiecare pacient ar trebui să fie asigurat cu câte două.

Produse acum 30 de ani sunt și aspiratoarele portative, care nici nu sunt verificate metrologic. Oficiul Avocatului Poporului a mai menționat în raport că în Unitățile de Primiri Urgente nu sunt suficiente defibrilatoare.

În schimb, cele mai multe secții de Reanimare și Terapie intensivă și blocurile chirurgicale sunt dotate cu defibrilatoare. Dar...

Dispozitivele ca laringoscop şi bronhoscop lipsesc în şase Unităţi de Primiri Urgente, iar acolo unde există, gradul de uzură depășește 80 la sută. Totodată, doar șapte spitale republicane și municipale, din cele 31 monitorizate, au în secțiile de diagnostic bronhoscoape și laringoscoape cu cameră video, dar care însă nu au trecut verificările necesare. De asemenea, un aparat pentru laringoscopie și bronhoscopie de la Institutul Oncologic, singurul de acest fel din republică, nu funcționează de câteva luni. În secțiile de diagnostic, și aparatele Roentgen sunt uzate.

Tot în trei secții de diagnostic nu sunt ultrasonografe funcționale, iar în spitalele unde există, 32 la număr, au un grad de uzură foarte înalt. Vechi sunt și cele mai multe electrocardiografe.

În mai mult de jumătate dintre secțiile Reanimare, pompele de absorbție sunt cu o uzură de 80 la sută. Tot în secțiile respective, 72 la sută din aparatele pentru respirație artificială sunt cu termen de exploatare de până la 25 de ani.

Iar într-un alt spital, singurul aparat pentru respirație artificială era la reparație. Potrivit Avocatului Poporului, echipamentele medicale sunt reparate doar în perioada garanției. În spitalele raionale și municipale, lipsesc bioinginerii, iar specialiștii în imagistică muncesc pentru câte două secții. Totodată, personalul medical și infirmierele lucrează și în locul brancardierilor. Experții au mai găsit și secții de terapie intensivă în stare deplorabilă, una dintre acestea fiind la Institutul Oncologic.

Oficiul Avocatului Poporului a venit cu mai multe recomandări pentru autorități, printre care cumpărarea echipamentelor pentru spitale conform necesităților acestora, cu identificarea resurselor financiare necesare.

Opinia ta contează. Comentează!