21:24:28 19.04.2024
Stiri

Dodon, întrebat de ce socialiștii NU negociază cu partidul lui Vlad Plahotniuc: „Vreți atât de mult să fie o coaliție între PD și PSRM? Dacă va fi formată o coaliție, nimeni nu va cere anularea Acordului de Asociere”

Politică 15.04.2019 14:00 Vizualizări3968 Autor: Ziarul National
Dodon, întrebat de ce socialiștii NU negociază cu partidul lui Vlad Plahotniuc: „Vreți atât de mult să fie o coaliție între PD și PSRM? Dacă va fi formată o coaliție, nimeni nu va cere anularea Acordului de Asociere” facebook


Președintele neformal al PSRM, Igor Dodon, susține că până acum nu s-au purtat discuții cu Partidul Democrat (PD), în vederea formării unei coaliții care să guverneze R. Moldova în următorii patru ani.

Întrebat dacă de ce PSRM neagă din start orice colaborare cu PD, nici chiar dacă democrații ar putea veni cu propuneri generoase, președintele a spus:

„Dacă toți 101 deputați se vor preda, atunci ne vom mai gândi, cine știe (râde n.r.). Dacă e să vorbim serios, cred că democrații sunt în cea mai complicată situație din ultimii zece ani, deoarece din 2009 au stat pe centru. Ba discutau cu dreapta, ba cu stânga, alegeau cu cine este mai bine să colaboreze și la final mereu pe cei de stânga îi lăsau la o parte. Voronin acum o face pe deșteptul, dar el a fost folosit, a votat pentru Candu la funcția de spicher, apoi pentru Guvern minoritar în frunte cu Gaburici, iar acum nici în Parlament nu a ajuns. Iată ce-mi propun cei din „ACUM”, exact același scenariu. Și atunci ce va rămâne din PSRM? Democrații sunt într-o situație complicată. De asta nu cred că PD acum este ca vânătorul în așteptare”, a declarat Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

Șeful statului a mai fost întrebat de ce PSRM nu este deschis și pentru PD. „Vreți atât de mult să fie o coaliție între PD și PSRM?”, a întrebat Dodon. „Vreau ca în țară să fie bine”, a replicat jurnalistul Anatol Golea.

„Atunci când socialiștii vor lua majoritatea, atunci va fi bine. Probabilitatea alegerilor anticipate este de 70% și cred că în toamnă, septembrie – octombrie cel mai probabil, vom avea alegeri anticipate. Dacă „ACUM” nu o să aibă instinctul de autoconservare și nu va merge la dialog, atunci vom merge la anticipate și o să rămână din ei doar „ножки да рожки” (doar copitele și corniţele - n.r.). Cei din „ACUM” înțeleg asta perfect, deoarece la anticipate socialiștii vor lua mai multe mandate. De asta, în cazul anticipatelor, oamenii nu vor mai vota pentru spoileri și socialiștii vor avea mai multe mandate. Nu exclud că voi participa și eu în aceste alegeri anticipate”, a subliniat Dodon.

În cadrul aceleiași emisiuni, Igor Dodon a dat asigurări că, în cazul în care Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi atribuit PSRM, atunci nimeni nu va cerea anularea Acordului de Asociere cu UE.

„Dacă va fi formată o coaliție, nimeni nu va cere anularea acestui acord. Dacă socialiștii aveau majoritatea parlamentară, atunci sunt sigur că ei ar fi mers pe programul lor, iar în programul electoral din alegerile parlamentare socialiștii vorbesc doar despre politica externă echilibrată. Noi nu am impus condiții care ar fi blocat procesul de negocieri privind formarea coaliției, din acest punct de vedere cred că socialiști au un comportament matur și corect. Având 35 de mandate, PSRM are tot dreptul să vină cu candidaturi și pentru funcția de spicher, și pentru cea de premier. Dar socialiștii au făcut un pas înțelept în comparație cu cei din „ACUM”, care vor și funcția de spicher, și cea de premier, dar și votarea tuturor legilor propuse”, a conchis șeful statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md