(video) Auto Shanghai 2019: Premieră mondială – Noul VW I.D. ROOMZZ

Salonul Auto Internaţional de la Shanghai a început acum câteva ore şi continuăm să vă relatăm despre cele mai interesante premiere. În mod tradiţional pentru această piaţă, marca Volkswagen “atacă” din greu la astfel de evenimente şi a adus la celălalt capăt de lume cinci SUV-uri noi!

Chiar dacă nici hatchback-ul electric VW Neo, bazat pe conceptul I.D., nu a intrat încă pe piață, această familie de maşini conceptuale de perspectivă devine din ce în ce mai largă. Cel mai noul membru este SUV-ul Volkswagen I.D. ROOMZZ.

https://www.youtube.com/watch?v=595KoICxvH0

Noul showcar adoptă liniile clare, omogene ale restului membrilor de familie. În același timp, echipa condusă de designerul-şef Volkswagen Klaus Bischoff i-a dat toată personalitatea de care are nevoie. Chiar mai mult: mașina conceptuală stabileşte un nou standard în segmentul SUV-urilor mari datorită numeroaselor sale detalii practice. Tranzițiile fără sudură între părțile individuale ale caroseriei și nivelurile liniilor sunt criterii importante care vor contribui la vânzări, menţionează producătorul. Designul precis și rafinat are ca rezultat o aerodinamică perfectă și oferă o vedere omogenă și clară a tuturor zonelor.

Noul ROOMZZ măsoară 4.930 mm în lungime, 1.903 mm în lăţime, 1.675 mm în înălţime şi are un ampatament ce constituie 2.965 mm. Culoarea în care este vopsit se numeşte Sunset Red şi drept contrast servesc unele elemente finisate într-o nuanţă aurie, dar şi una neagră. Roţile mari conţine jante de 22 de inci în anvelope din seria 265. Liniile acoperişului de la montantul A la D sunt din aluminiu, precum şi ralings-urile de pe acoperiş. În loc de oglinzi retrovizoare are camere, iar uşile care se deschid în părţi de la mijloc au nişte panouri sensibile iluminate de acţionare.

Vehiculul mai are nişte bare de protecţie optimizate aerodinamic, dar şi noi componente de iluminat. În partea frontală putem observa nişte faruri cu tehnologie matrix LED numite IQ.LIGHT, care sunt conectate vizual prin două benzi LED ce servesc la rândul lor drept lumini de zi. În partea posterioară, în rol de stopuri este un panou luminos, care face din I.D. ROOMZZ primul concept al mărcii a cărui semnătură luminoasă a stopurilor poate fi personalizată prin intermediul unei aplicaţii mobile!

Conceptul mai demonstrează viitorul corpurilor de semnalizat printr-o lunetă care conţine o serie de elemente ce acţionează ca o a treia lampă de frână. Când se frânează ușor, o lumină apare din partea de jos şi se ridică spre partea de sus. Dacă mașina frânează brusc, lumina de frână crește pentru a cuprinde întreaga zonă a ferestrei. Efectul de avertizare este crescut de mai multe ori de sistemul dinamic de iluminare.

Noul VW I.D. ROOMZZ a fost proiectat pentru a avea un nou concept de interior și de locuri pentru şezut. Acesta oferă un grad ridicat de variabilitate și personalizare, asigurându-se că atât opțiunile de ședere, cât şi modul de conducere, îndeplinesc cerințele personale ale pasagerilor și conducătorului auto. Spre deosebire de modul manual convențional (“ID. Drive”), conceptul poate fi la interior complet automatizat (“ID. Pilot”). Acest lucru permite respectiv noi configurații de scaune.

Cele patru uşi electrice de tip swing permit pasagerilor să urce foarte comod în acest SUV conceptual. Deschiderea este foarte mare, mai ales că nu există nici un montant central. Când una dintre uși este deschisă, unul dintre cele patru scaune individuale se întoarce cu 20 de grade spre exterior pentru a facilita intrarea pasagerului în salon (“ID. Entry”). La închiderea ușii, scaunul se întoarce în poziţie iniţială.

Între timp, conducătorul auto este întâmpinat de un nou ecran de afișare și de control, dar şi de un nou volan cu panouri tactile şi un ecran integrat, toate reproiectate până la ultimul detaliu.

În modul manual “ID. Drive”, cockpit-ul digital pare să plutească în fața conducătorului auto, împreună cu volanul integrat. Acesta este format dintr-un panou frontal complet din sticlă. Pe partea dreaptă a acestui panou se arată un ecran de 13.8 inci al sistemului multimedia, divizat în două părţi: monitorul şi butonul Home. Afișajul este localizat vizual în centrul vehiculului, ceea ce înseamnă că este ușor de accesat de către pasagerii de pe scaunul din față și este ușor de văzut de către pasagerii din spate.

Volanul digitalizat este integrat în mod stilistic în panou. Precum este o zonă sensibilă la atingere pentru manipularea comenzilor transmisiei (P, R, N, D), mai are un afișaj de 5.8 inci care arată informații relevante, cum ar fi instrucțiunile de navigație în modul autonom.

Mai mult, există şi un head-up display care indică informații cum ar fi viteza de deplasare și semne de avertizare. Datorită Augmented Reality (AR), head-up display-ul proiectează, de asemenea, instrucțiuni de navigație în spațiul virtual din fața maşinii, permițând sistemului să afișeze pictograme.

În cele din urmă, noul “ID. Light” este integrat sub parbriz – aceasta este o bandă luminoasă interactivă între montanţii frontali, prin care conducătorul auto și pasagerii primesc informații suplimentare. În cazul în care motoarele electrice silențioase sunt pregătite pentru funcționare, acest lucru este demonstrat printr-un efect luminos, așa cum se întâmplă şi în modurile de conducere (“ID. Drive” sau “ID. Pilot”). Informațiile privind sistemele de asistență, navigaţia și noul sistem de climatizare CleanAir sunt de asemenea afișate prin intermediul efectelor luminoase din această bandă LED. În același timp, informațiile corespunzătoare sunt furnizate prin “ID. Light” şi pe uşi, fiecare pasager având propria sa zonă de lumină.

În cazul în care conducătorul auto ţine apăsat pentru mai mult de cinci secunde logoul VW de pe volan atunci este pus în acţiune modul ID. Pilot – sistem de pilotare automată de nivel 4. Volanul intră în cockpit-ul digital prin intermediul sistemului “IQ. steering system”, iar întregul panou de bord intră mai adânc în planşa de bord pentru a crea mai mult spaţiu în habitaclu.

La fel, scaunele întorc în interior cu 25 de grade pentru a crea o atmosferă plăcută de comunicare. Un alt mod numit “ID. Pilot Relax” permite înclinarea spătarelor scaunelor pentru a crea un loc de odihnă, comenzile necesare fiind integrate în scaune pe nişte panouri tactile, care mai conţin şi comenzile pentru acţionarea geamurilor/uşilor.

Volkswagen mai spune că utilizează materiale sustenabile din punct de vedere ecologic în interiorul acestui concept. Un exemplu sunt scaunele: acestea sunt acoperite cu un nou material, atrăgător vizual și tactil, numit “AppleSkin” – un material inovator cu aceleași proprietăți tehnice ca pielea artificială. Diferența este în însăși metoda de producție: AppleSkin constă dintr-o proporție de materie reziduală din producția de suc de mere! Aceasta este transformată într-o nouă materie primă care înlocuiește o componentă chimică. În prezent, este posibil să înlocuiască până la 20% din poliuretanul utilizat exclusiv până acum, cu resturi de mere naturale, folosind un proces care a fost dezvoltat in-house special cu acest scop.

Un alt exemplu este conceptul de podea interioară a maşinii, care este fabricată din stejar și are un pattern numit herringbone. Furnir special prelucrat din lemn este, de asemenea, utilizat în zonele “ID. Light” ale panourilor ușilor. Volkswagen a folosit aici un nou proces numit “ligneah”. În acest caz, furnirul este aplicat peste un material textil și are un un model individual de pattern creat cu laser. Materialul flexibil care a rezultat poate fi utilizat în combinație cu o gamă imensă de componente, deschizând un spectru complet nou în ceea ce privește utilizarea lemnului.

Alegerea culorilor și refracția în interior nu au fost mai puțin importante pentru designeri. Diverse elemente, cum ar fi căptușeala scaunelor, sunt vopsite în White Gold. Particulele subtile de aur alb completează perfect geometria și grafica din interior. Designerii au mai folosit microfibră pentru a acoperi panourile acoperişului panoramic şi montanţii pe interior.

Din punct de vedere tehnic, această maşină este evident un electromobil pe bază de platformă modulară MEB. Are câte unul pe fiecare punte: unitatea coaxială frontală generează 75 kW (102 CP), iar motorul electric din spate cu transmisie multi-step generează 150 kW (204 CP). Puterea totală a sistemului este de 225 kW sau 306 CP (450 Nm). Puntea spate este în mod standard responsabilă de tracţiune, în timp ce un sistem de tracţiune integrală 4MOTION cu distribuţie automată a cuplului între punţi este format în fracţiuni de secundă dacă este nevoie. Adiţional, conceptul poate rula continuu cu sistem de tracţiune integrală.

Ambele motoare sunt alimentate cu energie de către o baterie litiu-ion găsită în podeaua vehiculului. Bateria are un conținut energetic de 82 kWh. Electronicele de putere de pe puntea frontală și din spate controlează fluxul de energie de înaltă tensiune între motoare și baterie. De asemenea, acestea convertesc curentul direct (DC) stocat în baterie în curent alternativ (AC). Componentele electronice de la bord sunt alimentate astfel printr-o reţea electrică de 12 volți printr-un convertizor DC/DC.

Distribuția ideală a greutății (apropiindu-se de 50:50) se realizează prin plasarea bateriei în mijlocul podelei vehiculului, dar şi a câte un motor pe punte. Rezultatul este: manipulare extrem de agilă și în condiții de siguranță. Suspensia cu amortizoare reglabile electronic are componente McPherson pe puntea din faţă, iar în spate este una multi-link..

I.D. ROOMZZ poate face 0-100 de km/h în 6.6 secunde, în timp ce viteza maximă îi este limitată la 180 de km/h. Totuşi, autonomia în ciclu european WLTP îi este de până la 450 de km. Bateria îi poate fi reîncărcată atât printr-un cablu, cât şi prin inducţie electromagnetică. Prin metoda încărcării rapide, timpul necesar pentru alimentarea până la 80% este de 30 de minute.

Volkswagen a luat decizia de a-și consolida sistemele de asistenţă a șoferilor implicați în condusul autonom sub noul brand IQ.DRIVE. Combinând aceste sisteme condusul fără intervenţii va fi mai convenabil și mai sigur decât oricând înainte. Ca și celelalte concepte din seria I.D., în afară de VIZZION, acest SUV este proiectat pentru conducere automată de nivel 4, ceea ce înseamnă că șoferul nu mai trebuie să fie la îndemână pentru a opera vehiculul.

Când modul “ID. Pilot” este activat, maşina activează la rândul său diverse scanere cu laser. Patru dintre acestea apar pe acoperiș. Senzorii rotunzi devin conștienți de mediul înconjurător prin iluminare indirectă atunci când automobilul este în modul complet automatizat. I.D. ROOMZZ recunoaște alți utilizatori rutieri și mediul prin intermediul senzorilor laser și primește asistență de la alţi senzori cu ultrasunete, senzori radar, camere laterale cu vedere laterală și o cameră frontală.

Modul autonom de conducere este dezactivat când se atinge din nou sigla VW de pe volan. În câteva secunde sistemul “IQ. steering system” scoate înapoi din bord volanul şi îl mută într-o poziție corespunzătoare. Interesant este că numai atunci când conducătorul auto atinge volanul capacitiv, coloana de direcție este reintegrată în sistemul de direcție şi doar din acel moment şoferul poate prelua pe deplin controlul maşinii. În acest fel, siguranța maximă poate fi garantată atunci când se transferă controlul vehiculului de la persoană la mașină și înapoi.

Noul I.D. ROOMZZ va deveni parte din familia mașinilor electrice ale mărcii, unită de platforma comună MEB. Din aceasta fac parte modelele conceptuale I.D.I.D. CROZZI.D. BUZZI.D. VIZZION şi I.D. BUGGY. Modelul de serie va fi lansat iniţial pe piaţa chineză din anul 2021 şi va putea avea până şapte locuri!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise