Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT

Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit căreia „dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101”.

Potrivit membrului CEC, referendumul din 24 februarie poartă un caracter de opinie publică, iar rezultatele nu produc efecte juridice imediate.

PE LUNG

„Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101”, a declarat președintele fracțiunii parlamentare a PDM în Parlament, Pavel Filip într-un interviu pentru tribuna.md. Acesta a pus accent pe faptul că „aproximativ două treimi din alegători s-au pronunțat la referendum pentru reducerea numărului de parlamentari”.

Din 2.803.608 de alegători înregistrați, numărul voturilor valabil exprimate la prima întrebare din referendum a ajuns la doar 1.010.717. Din acestea doar 744.529 de alegători au votat PRO (în favoarea reducerii numărului de deputați de la 101 la 61). Numărul lor reprezintă a 26-a parte din numărul de alegători înregistrați în Republica Moldova.

Astfel, potrivit lui Iurie Ciocan, deși cetățenii s-au pronunțat pentru reducerea numărului de deputați în Parlament, implementarea acestei decizii este posibilă doar prin modificarea Constituției și parcurgerea tuturor procedurilor legislative în Parlament.

„Rezultatele alegerilor au fost confirmate de către Curtea Constituțională și validate mandatele deputaților, și aici este un fapt decis, ferm și cert spre executare, pe când rezultatele, chiar și confirmare de către Curtea Constituțională a unui referendum consultativ, poartă un caracter de opinie publică, deci pentru viitorii legiuitori, care pot să-și întemeieze inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, pe rezultatele acestui referendum. Asta înseamnă că rezultatele acestui referendum nu produc efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituția prin diminuarea numărului de membri în Parlament, ori prin scrierea unei clauze de revocare a deputaților în anumite condiții. Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voința politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituției, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de șase luni pentru chibzuirea asupra necesității, oportunității modificării Constituției, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă”, a explicat Ciocan pentru Europa Liberă.

Iurie Ciocan a mai subliniat că referendumul consultativ vine cu o opinie a alegătorilor, și nu cu o putere a unui lucru judecat, care ar fi obligatorie spre executare. În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare anticipate, Iurie Ciocan a precizat este nevoie de circa 100 de milioane de lei, și nu 40 de milioane așa cum s-a vehiculat anterior.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.