Un vlogger englez la Chișinău: „Dac-aș fi politician în Moldova, mi-ar fi rușine să-mi arăt fața”

PE SCURT

Un vlogger britanic a publicat pe contul său de youtube un filmuleț despre primele sale impresii din Chișinău. Acesta este oripilat de felul în care arată centrul Capitalei, de condițiile din subterane, de calitatea drumurilor, etc.

Acesta povestește urmăritorilor săi despre „furtul miliardul” și critică politicienii, care „nu au făcut nimic în cei 30 de ani de independență” și declară că dacă ar fi fost în loculul lor „i-ar fi rușine să-și arate fața”.

PE LUNG

Un vlogger britanic, cu numele „scenic” „bold and bankrupt” (n.red. din eng. – chel și falit), va petrece o lună în Republica Moldova, timp în care promite să publice mai multe reportaje video.

[youtube id=”wnDxHTaeNX0″ start=”0″]

„Adevărul este că mai mulți oameni vizitează zilnic magazinul Tesco, din regiunea în care locuiesc, decât vizitează Moldova anual”, spune acesta. Englezul comentează starea deplorabilă a subteranelor, pavajul defectat, scările periculoase, hotelul „Național” părăsit și havuzul din fața acestuia care este distrus și înconjurat de deșeuri și miros de fecale.

„Dacă eu mi-aș fi furat țara așa cum au făcut-o politicienii din țara asta, mi-ar fi rușine să-mi arăt fața”, spune britanicul plimbându-se de-a lungul unui gard pe care au mai rămas posterele din campania electorală din această iarnă.

Acesta a atras atenția și la anunțurile despre cumpărarea părului, „Am observat astfel de anunțuri doar în țările sărace. Dacă trebuie să-ți vinzi părul ca să achiți niște facturi, te afli într-o țară săracă. Din păcate eu nu pot face asta”, spune britanicul chel.

Englezul povestește, în final, despre faptul că după destrămarea URSS, cetățenii Republicii Moldova au sperat că o viață mai bună îi așteaptă în față. „Dar ce au primit în loc? Nimic altceva decât guvernări care i-au furat, au spălat bani, au fugit din țară cu milioane furate. M-am întrebat la început de ce nu vin turiștii să viziteze această țară. Ei bine, dacă toată țara e așa cum am văzut-o eu astăzi, atunci răspunsul este evident”, conchide acesta.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.