Iurie Ciocan: Rezultatele referendumului din 24 februarie „nu produc efecte imediate juridice”

Membrul CEC Iurie Ciocan a declarat pentru Europa Liberă că rezultatele referendumului din 24 februarie „nu produc efecte imediat juridice”. Explicația vine după ce premierul Pavel Filip a declarat recent că la eventualele alegeri anticipate ar trebui să fie aleși 61 de deputați și nu 101.

Foto: UNIMEDIA

„Rezultatele alegerilor au fost confirmate de către Curtea Constituțională și validate mandatele deputaților, și aici este un fapt decis, ferm și cert spre executare, pe când rezultatele, chiar și confirmate de către Curtea Constituțională a unui referendum consultativ, poartă un caracter de opinie publică, deci pentru viitorii legiuitori, care pot să-și întemeieze inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, pe rezultatele acestui referendum.

Asta înseamnă că rezultatele acestui referendum nu produc efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituția prin diminuarea numărului de membri în Parlament, ori prin scrierea unei clauze de revocare a deputaților în anumite condiții. Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voința politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituției, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de șase luni pentru chibzuirea asupra necesității, oportunității modificării Constituției, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă. Asta-i partea teoretică a problemei”, a declarat Iurie Ciocan pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Iurie Ciocan, „opinia celor care au participat la alegeri este clară: cetățenii își doresc un Parlament cu un număr mai mic de deputați, asta arată consultarea publică făcută în cadrul referendumului consultativ”.


Pub