Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT

Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar în mai puțin de două săptămâni poate deveni realitate. Liga.net s-a întâlnit cu membrii echipei lui Zelenski: ideologul campaniei pre-electorale Ruslan Stefanchuk și expertul economic Daniil Ghetmantsev. În continuare, citiți primele zece decizii pe care le va lua Zelenski, în caz de victorie în cursa prezidențială în Ucraina.

PE LUNG

Va invita Marea Britanie și Statele Unite ale Americii în formatul Normandia

Formatul Normandiei este un grup diplomatic de reprezentanți de rang înalt ai celor patru țări (Germania, Rusia, Ucraina și Franța) pentru a rezolva războiul în Estul Ucrainei.

Echipa lui Zelenski pregătește câteva vizite pentru Zelenski cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele Franței Emmanuel Macron și președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump. Zelenski este gata să negocieze direct cu Rusia, doar cu participarea partenerilor internaționali. Nu va negocia cu organizațiile teoriste LNR și DNR. De asemenea, Zelenski îl va retrage din negocierile dintre Ucraina și Rusia pe Victor Medvedchuk, președintele Administrației Prezidențiale din Ucraina, care este și cumătrul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Eliminarea concurenței dintre Ministerul Apărării și Statul Major General

Numirea judecătorilor cinstiți la Curtea Supremă de Combaterea Corupției

Va propune Radei Supreme o lege privind medierea litigiilor

Zelenski consideră că omul trebuie să aibă alternativă: să meargă în ședință de judecată sau să utilizeze un sistem de modalități alternative de soluționare a litigiilor.

Va propune Radei Supreme un set de legi din domeniul economic

Amnistiere fiscală de 5%, un impozit pe capitalul retras și Serviciul Investigațiilor Financiare. Zelenski își dorește ca amnistierea să înceapă în 2020. Echipa nu a vrut să arate setul de legi la care se referă. Zelenski va cere Radei Supreme să ratifice convenția MCAA privind schimbul internațional de informații fiscale – aceasta va permite să se afle în mod automat conturile și companiile cetățenilor Ucrainei din străinătate.

Zelenski va numi șefii Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului de Securitate al Ucrainei și Serviciului de Securitate al Ucrainei

Promite să facă publice numele înainte de 19 aprilie.

Zelenski va cere Radei Supreme să accepte un pachet de legi privind democrația

Nici pachetul de legi privind democrația nu au vrut să-l arate reporterilor. Ideea principală al acestui pachet de legi este de a soluționa referendumurile naționale și locale, de a legitima petițiile cetățenilor; procedura de rechemare a deputaților cetățeni; procedura de acuzare a președintelui.

Va efectua un audit al statului

Zelenski va crea un organism consultativ prezidențial de experți, inclusiv internaționali, care vor efectua un audit în decurs de trei până la patru luni. Scopul este ca Zelenski să înțeleagă ce se întâmplă în țară, ceea ce s-a făcut și așa mai departe.

51% dintre ucraineni vor vota în turul doi pentru actorul Vladimir Zelenski

21% vor vota pentru actualul președinte, Petro Poroșenko

Conform studiului sociologic realizat de ”Rating” în perioada 5-10 aprilie 2019.

Va introduce un plan secret pentru Rada Supremă

Întrucât majoritatea deciziilor nu sunt posibile fără Rada Supremă, Zelenski vrea să stabilească relații bune cu deputații. Dacă nu va reuși cooperarea, Zelenski va propune alternative, care le păstrează deocamdată în secret.

Reformarea Administrației Prezidențiale

Zelenski va actualiza AP și va elimina curatorii. Potrivit echipei sale, AP trebuie să îndeplinească două funcții: de cancelarie și va fi organul care va produce idei noi și va da un impuls.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.