Olanda: Numărul eutanasierilor a scăzut pentru prima oară în 13 ani

Numărul eutanasierilor aprobate în Olanda a fost cu 7 % mai mic în 2018 decât în anul precedent, reprezentând prima scădere înregistrată în ultimii 13 ani, potrivit raportului anual al Regional Euthanasia Review Committee (RTE), publicat joi şi citat de EFE.

Foto: UNIMEDIA

Medicii olandezi au aprobat în 2018 în total 6.126 de cereri, cu 459 mai puţin decât în 2017.

Decesele prin eutanasie au reprezentat aproximativ 4 % din totalul deceselor în această ţară.

Ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, care a trimis raportul Parlamentului, a anunţat o investigaţie asupra cifrei de eutanasieri care, potrivit unui raport al clinicii Levenseindekliniek, se datorează faptului că "medicii au devenit mai grijulii" de teamă să nu fie deschisă împotriva lor o procedură penală.

Procuratura a trimis în judecată un medic de la geriatrie, în noiembrie 2018, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii privind eutanasia în 2002, suspectând că acesta a indus moartea asistată unei bătrâne cu demenţă fără autorizare.

Dintr-un total de 12.711 eutanasieri practicate în 2017 şi 2018, RTE a detectat că în 18 cazuri (0,15 % din total) procedura nu a fost aplicată corect.

Totuşi comisiile au considerat că în 15 din aceste cazuri, situaţia nu a fost suficient de gravă pentru aplicarea de măsuri împotriva medicilor, scrie agerpres.ro.

"Pentru medici este o situaţie absolut tensionată când acţiunile lor sunt chestionate", notează preşedintele RTE înt-un comunicat.


Pub