A fost odată, într-o zi de 12 aprilie: Urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare și primul om în spațiu - Iuri Gagarin

Astăzi sărbătorim Ziua mondială a aviației și cosmonauticii. Sărbătoriții zilei sunt: actorul roman Florin Zamfirescu, cântăreața română Antonia Iacobescu, actorul de origine cubaneză Andy Garcia, muzicianul Herbie Hancock, actrițele americane Shannen Doherty, Claire Catherine Danes, Jennifer Morrison și Saoirse Ronan, comediantul american David Letterman, comediantul rus Iurii Galițev, actrița rusă Elena Korikova și membrul formației Coldplay - Guy Berryman.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 12 aprilie, 238, Gordian al II-lea pierde în Bătălia de la Cartagina împotriva forțelor loiale lui Maximin Tracul și este ucis. La auzul veștii, tatăl său, Gordian I, se sinucide. Gordian al II-lea, a fost un împărat roman în anul 238, rămas în istorie ca Anul celor șase împărați.

Chipul lui Gordian al II-lea pe monede / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 12 aprilie 1457, Are loc bătălia de la Doljeşti - Ştefan al III-lea, supranumit şi Ştefan cel Mare, îl înfrânge și îl alungă de la tron pe domnitorul Petru Aron.

- În aceeași zi, Ştefan cel Mare şi Sfânt urcă la Tronul Moldovei. Ștefan al III-ea, (născut în la Borzeşti - decedat la 2 iulie 1504, la Suceava), este fiul cel mic a lui Bogdan al II-lea (fost domn al Moldovei în anii 1449-1551) şi al Oltei (Maria, nume luat la călugărire, înaintea morţii), nepotul lui Alexandru cel Bun. Calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii Moldovei, iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiraţia unor iluştri contemporani, iar, graţie tradiţiei populare şi cronicilor a fost transformat într-un erou legendar. Papa Sixtus al IV-lea l-a numit „Athleta Christi” (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade: „Ştefan-Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare”.

Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt / Sursa:Wikipedia

- La data de 12 aprilie, în 1606, Prin decretul regelui Iacob I al Angliei, care în același timp era și rege al Scoției, a fost introdus un nou steag, denumit mai târziu Union Jack (sau Union Flag). Deoarece Anglia și Scoția erau atunci state independente, drapelul era folosit ca unul suplimentar pe navele ambelor țări pentru a arăta că servesc aceluiași suveran. Union Jack a devenit steagul național al Regatului Unit al Marii Britanii și a rămas neschimbat până în zilele noastre.

- În anul 1633, tot la 12 aprilie, Inchiziția începea interogatoriul lui Galileo Galilei.

- În anul 1814, la 12 aprilie, Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței, sosește din exil la Paris, după căderea lui Napoleon. Conform publicației Le Moniteur, contele spune: „În sfârșit revăd Franța! Nu s-a schimbat nimic, doar că se află în ea un francez mai mult.” Era o parafrază după Napoleon când a pierdut tronul: „Curând nu va mai fi în Franța decât un francez mai puțin”.

Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței. Pictură păstrată la Muzeul de Istorie al Franței / Sursa:Wikimedia Commons

- Pe 12 aprilie 1877 începea razboiul ruso–turc. România permitea trecerea trupelor rusești pe teritoriul său, iar turcii bombardau localitățile românești de la Dunăre.

- În aceeași zi, după ce a asistat la oficierea unui serviciu divin în catedrala din Chişinău, gubernia Basarabia, ţarul Alexandru II-lea s-a îndreptat spre hipodromul de la marginea oraşului, unde, în faţa armatei rânduite, episcopul Pavel Lebedev a dat citire manifestului privind începerea Războiului ruso-turc 1877-1878.

Pavel Lebedev (1827-1892), arhiepiscop al Chișinăului și Hotinului / Sursa:razboiulpentrutrecut.wordpress

- La 12 aprilie, 1903, La Londra a fost plasat pe traseu primul autobuz urban din lume cu motor cu combustie internă.

- La data de 12 aprilie, 1933, se năștea Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, cunoscută lumii întregi cu numele Montserrat Caballé - soprană, cântăreață de operă spaniolă de origine catalană, renumită pentru tehnica ei bel canto. Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic „Queen” de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în 1988. Ea a fost, de asemenea, și ambasadoare UNESCO. A murit pe 6 octombrie, 2018, la vârsta de 85 de ani.

- În 1954, tot la 12 aprilie, Bill Haley înregistrează „Rock Around the Clock”, piesă considerată de mulți cea care a pus rock and roll-ul pe harta. „Rock Around the Clock” a fost folosită în deschiderea filmului „Blackboard Jungle” și a devenit nr. 1 mondial și cel mai bine vândut single al muzicii comerciale la acea vreme

- În 1955, pe 12 aprilie, vaccinul impotriva poliomielitei, dezvoltat de doctorul Jonas Salk, era declarat sigur și definitiv.

- Într-o zi de 12 aprilie, în anul 1961, Iuri Gagarin devenea primul om în spațiu și primul om care ajungea pe orbita Pământului. În acea zi avea loc primul zbor din lume al unui cosmonaut, Iuri Gagarin, la bordul navei „Vostok I”. Zborul a durat 180 de minute. Vostok 1 a decolat de pe cosmodromul din Baikonur, Kasakhstan, la ora 7 si 7 minute, a efectuat un zbor de 1 ora si 48 de minute în jurul Pământului, la o altitudine de 250 km și a revenit pe Pământ in jurul orei 8 si 50 de minute în apropiere de Saratov (aproximativ 700 de kilometri de Moscova). Iuri Gagarin a devenit atunci erou al Uniunii Sovietice, dar nu i s-a mai permis să zboare în spațiu. A murit la vârsta de 34 de ani, în timpul unui exercițiu de antrenament, când avionul său s-a prăbușit. Numele său a fost dat unui crater de pe Lună. De-a lungul anilor, pentru moartea primului om ajuns în spațiu s-au vehiculat mai multe explicații, de la o schimbare rapidă în inaltime pentru a evita un obiect, interferența cu o altă aeronavă și până la privarea de oxigen în cabină. Potrivit documentelor, de vină a fost o eroare de pilotaj, comisă pentru a evita o sondă atmosferică.

Iuri Gagarin / Sursa:Wikipedia

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub