Kievul a anunțat că sistează lucrările de construcție a hidrocentralelor pe Nistru
Social 15 aprilie 2019, 11:37 | 3574

Sistarea de către autoritățile de la Kiev a lucrărilor de construcție a hidrocentralelor pe râul Nistru reprezintă o victorie a societății civile și a opoziției antioligarhice, care a protestat față de această decizie a demnitarilor ucraineni și a discutat-o cu oficialii europeni. Declarația a fost făcută de către deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS Alexandru Slusari. El a adăugat însă că această problemă nu a fost rezolvată în totalitate, deocamdată.

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări de construcție a unor hidrocentrale pe râul Nistru, până la efectuarea unui studiu privind impactul asupra mediului. Este victoria societății civile și a opoziției antioligarhice. A fost un deziderat din programul electoral al candidatului pentru funcția de primar general al capitalei Andrei Năstase. Dânsul, neavând nicio funcție în stat, a abordat de nenumărate ori acest subiect în discuțiile cu oficialii europeni. În primul rând, cu Adina-Ioana Vălean, președinta Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European.

... a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de pe Facebook. Totuși, potrivit lui, problema nu este rezolvată în totalitate.

Nistrul este o bogăție a întregii Europe și o arteră acvatică principală pentru Moldova. Nu trebuie să ne facem iluzii că problema este rezolvată. Cunoaștem că oligarhii niciodată nu cedează așa de ușor. Să fim solidari în lupta noastră pentru Nistru.

... a adăugat deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS. În 2016, Guvernul de la Kiev și-a anunțat intenția de a construi, în cadrul unui program de securitate energetică, încă șase hidrocentrale pe Nistru, în amonte de frontiera moldo-ucraineană. Potrivit organizațiilor de mediu, acest fapt ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă a Republicii Moldova. La Chișinău, dar și în alte orașe din Republica Moldova și Ucraina, ecologiștii au organizat mai multe proteste față de acest proiect. Semnale de alarmă a tras și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Amintim că, începând cu anul 2017, „Jurnal de Chișinău” a dezvăluit în câteva investigații că Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a Republicii Moldova. Potrivit aceleiași publicații, în această săptămână, Kievul a anunțat că sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Acest succes nu scapă însă Republica Moldova de pericolul pierderii accesului la apa potabilă. Valentina Țapiș, secretar de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, a făcut acest anunț în cadrul celei de-a doua convocări la Kiev a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Opinia ta contează. Comentează!