Avocată cercetată în dosarul „mită pentru judecători” rămâne sub control judiciar
Social 12 aprilie 2019, 23:32 | 4089

Avocata Nadejda Agatii, cercetată în dosarul „Mită pentru judecători”, se va afla și în următoarele 25 de zile sub control judiciar. Iar Vitalie Furtună, asistentul judecătoarei Liubovi Brânză, de la Curtea de Apel, rămâne 22 de zile în arest la domiciliu. Aceeași măsură a fost aplicată și în privința persoanei fizice care figurează în dosar, doar că pentru 20 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Înainte de începerea ședinței, judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău, Ludmila Ouș, a acceptat să discute cu presa. Ouș ne-a mărturisit că nu are nicio legătură cu figuranții de pe acest dosar. Singura relație este de colegialitate.

Judecătoarea ne-a spus că nu știe cum a ajuns pe baca acuzaților și că speră ca instanța să clarifice acest aspect.

La ședință s-a prezentat și colega sa, Liubovi Brânză, care a evitat să vorbească în fața camerelor.

A refuzat să comenteze și judecătoarea Victoria Hadârcă. În schimb avocatul său ne-a spus că va face declarații după finalizarea examinării cauzei. Potrivit acestuia, clienta sa pledează nevinovată.

Inabordabil a fost și asistentul judiciar al judecătoarei Brânză, Vitalie Furtună.

La proces, atât avocații, cât și inculpații în privința cărora au fost examinate măsurile preventive, au declarat că nu există probe pentru ca acestea să fie prelungite și că de fapt acesta ar fi un moft al urmăririi penale. În replică, procurorul de caz susține că în prezent nu poate face dezvăluiri despre probe, însă cu certitudine acestea există și sunt pertinente.

Nici la ședința de astăzi nu a fost prezentă judecătoarea de la Curtea de Apel, Galina Moscalciuc, din motiv că ar fi bolnavă. O altă ședință a fost programată în luna mai. În acest dosar figurează cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică. Cei zece au fost reținuți pe 23 octombrie 2018, fiind bănuiți de corupție. În cadrul anchetei s-a stabilit că judecătoarele de la Curtea de Apel, precum și cele de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul ar fi intermediat transmiterea banilor, iar medicul și cealaltă persoană implicată în schemă ar fi fost așa-numiții „clienți” ai judecătorilor, în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile. Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între patru și 15 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!