image
Sursa foto: images.vice.com

Statul care ar putea să pedepsească cu moartea femeile care avortează

Proiectul de lege a fost produs de republicanul Tony Tinderholt în luna ianuarie și a intrat în dezbatere în această săptămână în statul american Texas, scrie The Washington Post, citat de Digi24.

Potrivit controversatului proiect de lege - “Abolition of Abortion in Texas Act” (n.r. „Legea abolirii avortului în Texas”) femeile care apelează la avort ar putea fi acuzate de crimă. În Texas crima este pedepsită inclusiv prin condamnarea la moarte. Republicanul Tony Tinderholt spune că a recurs la această propunere pentru a „proteja drepturile unui copil care nu a venit încă pe lume”.

Washington Post scrie că aproape 500 de oameni au depus mărturie în comisia care analizează proiectul de lege. Dintre aceștia, 54 de persoane s-au declarat împotriva propunerii legislative.

„Un copil în viață, din momentul fetilizării (...), trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, puteri și privilegii pe care legile acestui stat le garantează oricărui copil”, se arată în textul propunerii legislative.

Tinderholt a mai avut și în 2017 o propunere asemănătoare, care nu a trecut de comisie. A fost atunci plasat sub protecția statului, după ce a primit amenințări cu moartea.

Republicanul nu a răspuns solicitării jurnaliștilor de la Washington Post de a comenta acest subiect.

Dacă ar trece, deși este puțin probabil, această lege ar interzice avortul în orice moment al sarcinii. Femeile care apelează la avort, dar și medicii care efectuează această procedură, ar fi cercetați pentru crimă. Chiar dacă vorbim despre un caz de viol, trafic de persoane sau incest.

Până să ajungă în Texas House pentru dezbatere, propunerea de lege trebuie să treacă de comisia care o analizează. Republicanul Jeff Leach, membru în această comisie, a spus deja că nu va permite ca propunerea să treacă mai departe cu prevederi care pedepsesc femeile care fac avort.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: