Aerul poluat provoacă mai multe decese decât fumatul

O persoană din Europa pierde, în medie, doi ani din viață din cauza efectelor aerului poluat, arată un articol publicat în The European Heart Journal, în data de 12 martie. În perspectivă, aerul poluat poate cauza anual mai multe decese decât fumatul, consideră Thomas Münzel, cardiolog în Mainz, Germania, citat de Guardian și weforum.org. „Fumatul poate fi evitat, dar aerul poluat nu”, a afirmat specialistul.

Foto: imagine simbol

Raportul menționat mai estimează că aproximativ 800 000 de oameni mor prematur în Europa în fiecare an din cauza poluării aerului, ceea ce reprezintă 17% din totalul de 5 milioane de decese înregistrate. Între 40 și 80 la sută dintre acestea se datorează bolilor cardiovasculare, pe care aerul poluat le dezvoltă în sistemul sangvin.

„Expunerea permanentă la un nivel crescut de particule fine afectează funcțiile vasculare, iar, în consecință, duce la infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă”, spun cercetătorii.

Concluziile la care au ajuns specialiștii confirmă alte rezultate ale Organizației Mondiale a Sănătății privind decesele din cauza poluării aerului. Situația poate fi remediată prin trecerea la surse reutilizabile de energie.

În India sunt înregistrate cei mai mari indici de acumulare a particulelor mici în aer din lume, potrivit OMS, iar aici se află 16 din 30 cele mai poluate orașe de pe mapamond. Într-un raport publicat în Lancet, în 2018, se menționează că poluarea aerului provoacă în India aproximativ 1,2 milioane de decese precoce pe an.

De cealaltă parte, europenii sunt expuși la un nivel de poluare mai mare decât media globală. Studiile arată că țările est-europene poluează aerul mai mult decât cele din vest din cauza centralelor electrice pe bază de cărbune.

Un raport publicat în octombrie a constatat că reducerea poluării aerului ar putea duce la economii în valoare de 775 miliarde dolari SUA până în 2025, datorită reducerii costurilor pentru sănătate și a daunelor economice din cauza deceselor premature, precum și a dezvoltării turismului în zonele considerate murdare.


Pub