Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Dodon pe ascuns în…

SONDAJ Dodon pe ascuns în Rusia

Foto: Facebook/Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon a mers zilele trecute într-o nouă vizită în Rusia a doua, după alegerile din 24 februarie. Vizita a fost ţinută în „secret”. Noutatea s-a aflat după ce a ajuns în presă. A fost o „vizită de lucru”, a declarat Igor Dodon la revenire, fără să dea detalii despre componenţa delegaţiei, scopul şi agenda vizitei. Mai mulţi lideri de opinie sunt tentaţi să creadă că Igor Dodon ar fi plecat la Putin, să ceară aprobarea pentru o alianţă la guvernare a socialiştilor cu democraţii.

De ce şi-a ascuns Igor Dodon vizita în Rusia?

Alecu Reniţă, Asociaţia Parlamentul-1990

Faptul că un şef de stat pleacă într-o vizită de lucru şi ascunde evenimentul este greu de imaginat… În genere, modelul ăsta de președinte, pe care l-a adoptat Dodon, este unul incalificabil. Dodon trebuie să citească Constituţia şi să se lase de aceste vizite, văzute şi nevăzute, în Rusia, care amintesc de vizitele foştilor primi secretari care se duceau permanent la Moscova după instrucţiuni. Sunt convins că aşa a fost şi de data asta. Dodon a încheiat prima fază de consultări cu fracțiunile parlamentare şi a plecat să discute varianta pe care trebuie să meargă socialiștii în continuare: cu democraţii, cu ACUM sau – anticipate? Aşa că el a revenit de la Moscova cu o „dezlegare” de ceva, fie anticipate, fie o eventuală alianță, despre care nimeni nu ştie cum va arăta. Cu siguranţă, vor căuta să intre în una din variantele de guvernare, pentru că sunt de prea multă vreme în opoziţie, iar toată mitologia lor legată de câştigarea alegerilor a eşuat.

Anatol Ţăranu, analist politic

O asemenea practică, pe care o utilizează Dodon ca şef de stat, cu vizite secrete peste hotare, este inadmisibilă. Acest lucru se poate întâmpla într-un stat în care nu funcționează instituțiile. Cum să mergi într-o vizită secretă la Moscova, atunci când în spațiul public ești permanent bănuit că ai o agendă străină de interesele R. Moldova. Ce face parlamentul? Bine, acum nu funcționează, dar este guvernul… „Vizită de lucru”? Ce fel de vizită de lucru? În interesele cui? El era obligat să spună ce are de făcut la Moscova, care-i este agenda… El nu e de capul său, el este ales. În condițiile în care președintele tăinuiește agenda unei vizite peste hotare, poate fi bănuit de orice. Toţi experții vorbesc că el a plecat la Moscova ca să obțină girul pentru alianța cu democrații lui Plahotniuc.

Grigore Cobzac, ex-deputat

De ce a încercat Igor Dodon să camufleze o vizită, care era evident că se va întâmpla şi unde era clar că el va primi instrucțiuni legate de viitoarea guvernare în R. Moldova, nu ştiu. Probabil, Dodon şi-a dorit să păstreze unele aparențe că el ar fi un politician independent de Rusia şi că deciziile importante pentru R. Moldova se iau la Chișinău şi nu la Moscova. Nu cred că Dodon a avut de discutat altceva decât varianta viitoarei coaliții de guvernare în R. Moldova. În ce formulă şi cu ce condiții, îmi este greu să spun acum, pentru că şi Moscovei îi este dificil să ia decizii, în situația în care au existat cazuri când politicieni din Moldova s-au declarat pro-ruşi, dar au procedat așa cum au procedat. Noi ținem minte cazul Voronin, dar nu doar Voronin, ci şi Plahotniuc, şi alţii… Cred că într-o săptămână va fi clar cu ce indicații a revenit Dodon de la Moscova.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic 50×50

Cred că Dodon nu a ascuns nimic, pentru că nu a avut ce ascunde. Nu a existat, cred eu, nici un fel de „vizită de lucru”, iar dacă Dodon a şi fost la Moscova, mai mult decât Kirill nu l-a primit nimeni, că dacă-l primea, Dodon nu e omul care să nu se afișeze. Toate chestiile astea, că a mers, în taină, la Putin, ca să discute viitoarea alianță de guvernare sunt povești inventate de anturajul lui Dodon pentru a-l băga tot mai mult în atenția publică. Eu cred că Putin demult nu mai mizează pe dânsul. Soarta viitoarei alianțe de guvernare e demult decisă, încă de când socialiștii şi democrații au votat pentru sistemul electoral mixt. Părerea mea este clară: PSRM va face o alianță de guvernare cu PD. Şi tot ce se face acum cu aceste consultări şi negocieri e un spectacol pentru a încerca să atragă Blocul ACUM la guvernare. Dar ACUM nu are cum să guverneze împreună cu PSRM sau cu PDM. Socialiștii şi democrații sunt mai apropiați şi ideologic, şi ca interese obscure şi geostrategic. Rămâne să găsească ei formula care i-ar aranja şi nu ar da de bănuit electoratului că guvernează împreună.


Pentru conformitate, P.G.