Brexitul, amânat până în octombrie
Externe 11 aprilie 2019, 14:30 | 1312

31 octombrie este noua dată, la care ar trebui să se producă Brexitul. Decizia a fost luată la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European. Evenimentul a fost marcat de divergenţe franco-germane. Parisul este împotriva tărăgănării Brexitului, iar Berlinul se pronunţă în favoarea unei astfel de decizii.

După opt ore de discuții aprinse, liderii Uniunii Europene au decis să prelungească termenul ieșirii Marii Britanii din spațiul comunitar până pe 31 octombrie 2019. Amânarea este una "flexibilă", ceea ce înseamnă că Brexitul se poate produce mai devreme, dacă premierul Theresa May reușește să convingă Parlamentul să voteze pentru acordul respins deja de trei ori de către deputații britanici.

Astfel, Theresa May are la dispoziție încă șase luni să găsească o soluție pentru criza provocată de Brexit. Va trebui însă să revină în fața liderilor europeni în iunie, pentru a-i informa în legătură cu evoluţia situaţiei.

Amânarea Brexitului până pe 31 octombrie aduce cu sine și obligația de a participa la alegerile europarlamentare ce vor fi organizate la sfârșitul lunii mai, lucru care o nemulțumește pe Theresa May.

În aceste condiții, Theresa May speră că va ajunge la o înțelegere cu Parlamentul în primele trei săptămâni ale lunii mai. Dacă acest lucru se va întâmpla, Marea Britanie nu va mai trebui să participe la alegerile europarlamentare şi va părăsi UE în mod oficial pe 1 iunie. Incertitudinea nu este însă deloc pe placul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care, deși a fost de acord cu o amânare de scurtă durată, spune că tărăgănarea Brexitului ar putea submina Uniunea Europeană.

Toate privirile sunt îndreptate acum spre Londra, de unde se așteaptă anunțarea unei noi strategii în privința Brexitului.

Opinia ta contează. Comentează!