10:52:54 25.04.2024
Stiri

Comentatori politici, despre „dialogul” PSRM și „ACUM”: „Nu înțeleg cum Maia Sandu și Andrei Năstase să se așeze la negocieri cu Putin”

Politică 11.04.2019 18:29 Vizualizări2431 Autor: Ziarul National
Comentatori politici, despre „dialogul” PSRM și „ACUM”: „Nu înțeleg cum Maia Sandu și Andrei Năstase să se așeze la negocieri cu Putin” facebook


Era de așteptat că, în urma primei întâlniri dintre PSRM și „ACUM”, reprezentanții celor două forțe politice vor rămâne pe pozițiile lor, iar situația pe arena politică practic a rămas neschimbată. De această părere sunt editorialistul Ziarului NAȚIONAL Nicolae Negru și comentatorul politic Ion Tăbârță.

„A fost de așteptat că PSRM și ACUM vor rămâne pe pozițiile lor... Petru Bogatu în editorialul său pentru Deschide.MD corect a menționat că, de fapt, ceea ce anunță PSRM este dictat de Moscova. Nu înțeleg cum Maia Sandu și Andrei Năstase să se așeze la negocieri cu Putin”, a spus Nicolae Negru.

Analistul este de părere că, în urma alegerilor anticipate, ar avea de câștigat PD. „Este la mâna PD, pentru că ei nu vor coaliții nici cu ACUM, nici cu PSRM. Deși, cea mai bună cale ar fi o coaliție PD și ACUM pentru R. Moldova”, a precizat Negru.

Totodată, editorialistul nostru a criticat faptul că la discuții au venit vicepreședinții PPDA și PAS, nu și liderii acestora – motiv pentru care președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a părăsit ședința. Potrivit lui Negru, astfel de situație nu ar trebui să aibă loc, iar Sandu și Năstase au pus-o pe Greceanîi într-o situație umilitoare.

Și expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, este de părerea că pozițiile celor două forțe politice sunt departe una de alta.

„Fiecare vede în mod diferit. Socialiștii insistă asupra părții juridico-instituționale a procesului, iar blocul ACUM merge pe această scoatere din captivitate a instituțiilor. Ei văd în mod diferit derularea evenimentelor. Socialiștii doresc o înțelegere de lungă durată, iar ACUM vrea să meargă etapizat pe această colaborare”, a spus el.

Comentatorul politic nu a exclus că PSRM ar avea și un alt scenariu, decât cele două opțiuni: coaliția cu ACUM sau alegeri anticipate.

„S-a constatat că PSRM a respins propunerea ACUM și anume Guvern tehnocrat și funcțiile de speaker și premier, iar ACUM a respins ideea de o guvernare cu socialiști. Se pare că socialiștii își rezervă și alte scenarii. Cu blocul ACUM e foarte problematic. Discuțiile au rămas tot pe acest loc. PSRM ar putea merge la o înțelegere cu PDM... Mărul discordiei dintre ACUM și socialiști a fost funcția de speaker. Aici a apărut principala problemă, pe lângă implicarea Moscovei în procesul de negocieri”, a precizat Tăbârță.

Amintim că prima rundă de discuții dintre blocul politic ACUM și PSRM s-a încheiat fără niciun rezultat. Reprezentanții celor două formațiuni politice au insistat fiecare pe agenda sa: pe de-o parte blocul ACUM cu pachetul de legi numite antioligarhice și colaborarea cu PSRM doar pentru a vota spicherul și legile respective, iar de cealaltă parte PSRM susține că doar prin crearea unei majorități parlamentare, ulterior a unei alianțe de guvernare pot fi implementate aceste legi. În plus socialiștii își doresc funcția de spicher, lucru pe care ACUM nu vrea să îl cedeze.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md