/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Specialiștii atrag atenția asupra vopselii necalitative de ouă. Ce spun consumatorii

missing
11 aprilie 2019, ora 19:22

Împreună cu un specialist de Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, am mers în cea mai aglomerată piață din Capitală să vedem ce tip de vopsea se vinde. Pe lângă cea împachetată după toate regulile, unele doamne ne-au propus și vopsea „cu lingurița”, fără acte de proveniență. Momentul l-am filmat cu telefonul mobil.

„Aveți vopsea doar în pachete? -Ai nevoie la linguriță? Da, am vrut să întreb cât este la linguriță? -5 lei. -Și tot în pachet puneți? -Da, tot în pachet, vrei așa sau așa.”

Însă, imediat ce ne-am apropiat cu camera de filmat, femeia a început să-și strângă marfa.

„Aveți autorizație ? Ei, autorizație. Aduce lumea și vindem câte puțin. Dar cine vă aduce? Lumea care lucrează pe la fabrici, eu știu cine? Ce noi îl întrebăm? Este frumoasă și este bună. Toți bătrânii noștri au vopsit cu aceasta și eu am mâncat”.

Cum putem afla dacă este vopsea bună sau nu? Este cârmâz! Trebuie să atragem atenția la faptul că se vând alături de insecticide împotriva gândacelor de Colorado și aici avem vopsea care se pretinde a fi alimentară din start poate fi contaminată și putem să primim o intoxicație”, Nicolae Olărescu, șef direcție, APCSP.

Iar altă vânzătoare chiar și-a lăsat marfa fără supraveghere.

Nici nu putem spune că este vopsea sau ce praf este, pentru că nu avem nici o marcare, nu avem nimic. Presupunem că este vopsea dar nu cunoaștem nici destinația, poate fi destinate pentru colorarea hainelor sau a lânei sau alt tip de țesătură”, Nicolae Olărescu, șef direcție, APCSP.

Am găsit și persoane care vând vopsea cu acte, însă în cazul unor produse conținutul de aditivi este mai mare decât norma admisă.

Avem un produs a cărui compoziție conține 10 aditivi alimentari. Acesta ar prezenta un risc major pentru consumul copiilor”, Nicolae Olărescu, șef direcție, APCSP.

Vânzătoarea însă nu părea dispusă să ne ofere explicații.

Nu doar vopsea poate fi periculoasă, ci și tipuri de ornamente, propuse pentru înfrumusețarea ouălelor pentru Paști.

„Avem probabil o bombă pentru copii întrucât avem unele imagini din desene animate și anumite personaje dragi odraslelor noastre”, Nicolae Olărescu, șef direcție, APCSP.

Oamenii au păreri împărțite la acest subiect.

„Cu vopsea din magazin. Dar vopsea care este vândută „la linguriță”? Nu, nu procurăm, doar din magazine. Din ce cauză nu procurați? Pentru că îmi este frică, nu știu ce este acolo, coloranți.

„Cumpărați de la doamnele care vând în stradă? Și de acolo tot. Dar nu vii frică, poate să vă otrăviți? Nu, încă întâmplări nu am avut”.

„Eu prefer mai mult natural, așa cu corji de ceapă dar cumpăr și uneori câte un pachețel de vopsea că mă rog la grabă nu am când. De care cu inscripție? Nu, la bar la noi aduc cu inscripție, cu instructaj cu tot”.

Inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor susțin că vopseaua necalitativă poate avea mai multe consecințe, cum ar fi intoxicație alimentară.

Reporter: Gabriela Cebotar
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram