(raport) Instituții medicale - la nivel sovietic: Utilaje din 1954 sau lipsa unor aparate de o importanță majoră

Aparate medicale din 1954, utilaje medicale de producție chineză sau lipsa unor dispozitive de o importanță majoră. Sunt doar câteva din concluziile Avocatului Poporului privind evaluarea nivelului de asigurare și calitatea echipamentelor din instituțiile medicale din țară.

Foto: Calatorul/ simbol

Sistemul de sănătate nu dispune de capacităţi instituţionale şi funcţionale suficiente pentru implementarea integrală a Legii cu privire la dispozitivele medicale nr. 102 din 09.06.2017. Nu sunt implementate integral prevederile cadrului normativ național, prin care au fost transpuse Directivele UE în domeniul dispozitivelor medicale, este atestată lipsa unui sistem eficient de monitorizare şi evaluare a dispozitivelor medicale.

raport / Sursa:http://ombudsman.md
raqport / Sursa:http://ombudsman.md
raport / Sursa:http://ombudsman.md
raport / Sursa:http://ombudsman.md

Până la moment nu există un tablou al sănătății clar per sistem cu referire la starea reală a dispozitivelor medicale din instituțiile spitalicești. Din cauza unor deficiențe de înregistrare, nu toate DM sunt incluse în SIMDM, ceea ce creează mari dificultăţi la implementarea normelor Managementului Dispozitivelor Medicale. Multe echipamente nu posedă pașapoarte tehnice, ceea ce face imposibilă monitorizarea funcționării acestora. Lipsa unui sistem centralizat de evidență și monitorizare a echipamentelor din instituțiile medicale are un impact negativ asupra calității serviciilor medicale.

A fost constatată lipsa unui management eficient al dispozitivelor medicale, care ar include toate acţiunile necesare pentru a asigura o utilizare eficientă a dispozitivelor medicale, inclusiv: evaluarea necesităţilor, planificarea procurărilor, procurarea, întreţinerea, precum şi înlocuirea dispozitivelor medicale, duce la reducerea calităţii serviciilor de sănătate.

Mai multe detalii privind evaluarea nivelului de asigurare și calitatea echipamentelor medicale le puteți găsi AICI.


Pub